Antena Căutare

23 și 24 ianuarie, zile libere de la stat. Cine se bucură de vacanță prelungită

Anul acesta 23 și 24 ianuarie sunt zile libere de la stat. Care este semnificația acestei zile și cine beneficiază de zi liberă.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă de la stat

Shutterstock

De Ziua Unirii Principatelor Române se acordă zi liberă legală, iar anul acesta s-a votat ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă legal de la stat. Guvernul a decis ca anul acesta zilele de 23 și 24 să fie libere de la stat, însă doar pentru bugetari, scrie Euronews.

Executivul a decis că acestă zi liberă de la stat nu poate fi acordată la locurile de muncă unde ar putea fi afectat procesul de producție sau specificul activității. De asmenea, nici personalul din instanțele judecătorești nu poate beneficia de liber. Cu toate acestea, potrivit Codului muncii, angajații care nu au zile libere atunci când este o sărbătoare legală, trebuie să primească răsplată în zile libere, în următoarele 30 de zile.

Citește și: Câte zile libere legale vor avea angajații care lucrează în sectorul public în anul 2023. Este vorba de șase minivacanțe

Un alt proiect care așteaptă să fie aprobat Camera Deputaților prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ion, să fie declarate zile libere legal.

24 ianuarie. Ce s-a întâmplat în această zi în istorie

În 1859, la mai bine de două secole de când se mai încercase unirea principatelor române într-un singur stat, avea să se înfăptuiască Mica Unire.

Alexandru Ioan Cuza a urcat pe tron la București pe 24 ianuarie 1859 a permis încheierea unui proces care se derula de mai bine de trei ani, notează Historia. Domnitorul a fost ales prin vot, în data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar o săptâmă mai târziu au fost organizate alegeri și la București, profitându-se de faptul că Marile Puteri nu au specificat dacă principatele române pot fi conduse sau nu de același domnitor.

Unirea dintre Țara Românească și Moldova sub domnia lui Alexandru Ion Cuza a fost primul cel mai important pas spre a se înfăptui statul unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire sărbătorită pe 1 decembrie 1918. Această unire a reprezentat, de asemenea un pas important pentru dezvoltarea economică a celor două state.

Lista completă a zilelor libere din 2023

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă de la stat în 2016, însă iată ce alte zile libere mai sunt anul acesta în România. În 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii.

Lista completă a zilelor libere legale care urmează în 2023 sunt:

 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
 • 14 aprilie — Vinerea Mare,
 • 16 şi 17 aprilie — Paşte ortodox
 • 1 mai — Ziua Muncii
 • 1 iunie — Ziua Copilului
 • 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
 • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
 • 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul

De asemenea, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

În afară de aceste zile libere de la stat, românii trebuie să știe că mai au libere plătite și în cazul unor evenimente deosebite de familie:

 • casatoria salariatului – 5 zile;
 • casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
 • decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sange – 1 zi;
 • schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior, scrie legislațiamuncii.manager
Rezultate Loto 19 ianuarie 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) Tot ce vrei sa stii despre trusoul de botez personalizat. O amintire de neuitat...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x