Indemnizaţie creştere copil 2019. Acte necesare și calcul indemnizație pentru primul și al doilea copil
Indemnizaţie creştere copil 2019 - Concediu creștere copil - Acte necesare și cum se calculează. Indemnizația de creștere a copilului pentru cel de-al doilea copil urmează să fie modificată în cazul persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu.
Publicat: Miercuri, 03 Aprilie 2019, 15:20 | Actualizat: Miercuri, 03 Aprilie 2019, 15:39Indemnizaţie creştere copil 2019 - Concediu creștere copil. Indemnizația de creștere a copilului pentru cel de-al doilea copil a fost modifcată în cazul persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la lucru, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului.
UPDATE 03.04.2019 - Deputaţii au adoptat, miercuri, în unanimitate, legea care prevede ca indemnizaţia de creştere pentru al doilea copil să nu fie mai mică decât indemnizaţia pentru primul. Astfel, mama care naște cel de-al doilea copil în mai puțin de 12 luni de la încheierea concediului de maternitate pentru primul copil, va primi aceiași bani pe care i-a primit și pentru primul copil.
Un nou proiect de lege privind indemnizaţia creştere copil 2019 a primit aviz favorabil din partea Senatului. Modificările vizează indemnizațiile aferente concediilor de creștere a copilului solicitate la mai puțin de un an de la momentul în care anteriorul CCC s-a terminat. Astfel, părinții care în acest caz luau mai puțini bani ca indemnizație creștere copil, vor beneficia de o mărire a sumei.
Mai exact, în cazul în care o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului în mai puțin de 12 luni de la încetarea anteriorului și în această perioadă lucrează și obține venituri impozabile, indemnizația se va calcula pe baza veniturilor obținute în acea perioadă. Dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, potrivit proiectului de act normativ, “se acordă indemnizația stabilită pentru copilul anterior”
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege privind indemnizația de creștere, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Calcul indemnizație creștere copil 2019
Cuantumul idemnizației reprezintă 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni (nu neapărat consecutive), înainte de data de naștere a copilului. Indemnizația pentru cresterea copilului nu poate fi mai mică de 1250 lei (suma valabilă începând din 1 ianuarie 2018), însă nici mai mare de 8500 lei.
Formula de calcul pentru stabilirea indemnizației de care un părinte poate beneficia presupune adunarea ultimelor 12 luni, anterioare lunii de naștere a copilului, apoi împărțirea sumei obținute la 12. Rezultatul - suma medie obținută- se înmulțește cu 85 (procentul din suma) și se împarte rezultatul la 100 (la suta – %).
Acte necesare indemnizație creștere copil
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Când se depun actele pentru indemnizația de creștere a copilului 2019
Există două cazuri diferite în care pot fi depuse actele pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, în funcție de statutul părintelui care solicită acest drept:
Indemnizația se acordă începand cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptatita care solicită dreptul. Asta numai dacă dosarul este depus in termen de 60 de zile lucratoare de la acea dată.
Începand cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente.