ÎPS Teodosie a împărtășit credincioși cu aceeași linguriță. Medic, reacție virulentă: ”Vorbim de o bombă cu ceas!”
Sute de credincioși s-au înghesuit, marți noapte, să ia Lumină Sfântă, la Învierea cu repetiție ce a fost organizată de ÎPS Teodosie. Ba mai mult, fără să țină cont de vreo normă de distanțare socială ori de prevenție a infecției cu noul coronavirus, el a împărtășit credincioșii.
Publicat: Miercuri, 27 Mai 2020, 12:05 | Actualizat: Miercuri, 27 Mai 2020, 12:11Imaginile revoltătoare suprinse la Constanța au stârnit un val de reacții negative, iar medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că ”suntem pe un teren minat. Cu sau fără pandemie, regulile de igienă trebuie respectate”.
”Atfel de gesturi nu fac decât să crească riscul epidemiologic și din păcate vedem că sunt multe persoane care ignoră aceste reguli, inclusiv cele de distanțare fizică și se expun unui risc pe care nu îl dorim nimănui. Cât timp mai sunt purtători asimptomatici ai coronavirusului, 4 din 5 sunt asimptomatici, riscul de a se transmite o astfel de infecție este major.(...) Și cu sau fără pandemie, gândiți-vă că peste 200 de afecțiuni ar putea fi prevenite în momentul în care respectăm aceste reguli de igienă”.
Credincioşii din Constanţa sunt chemaţi să ia Lumină din nou
Reacția lui ÎPS Teodosie după ce a fost criticat că îi împărtășește pe credincioși
O jurnalistă i-a atras atenția că BOR a stabilit să amâne împărtășania după 1 iunie, aceasta nefiind posibilă în perioada de stare de urgență, iar IPS Teodosie a răspuns că el nu a putut să îi amâne pe credincioși: "Eu nu am putut să-i amân pe credincioși. Eu nu comentez, știu că la orice liturghie se împărtășește. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit, s-au spovedit, aceia se împărtășesc”.
De asemenea, atunci când o jurnalistă i-a spus că oamenii nu respectă măsurile de distanțare, înaltul prelat a răspuns: "Nu vor păți nimic. Eu nu pot să fiu polițist”.
Decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia marți noapte Slujba de Înviere și de a oferi credincioşilor Lumina Învierii, la fel ca în noaptea de Paşti, este luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. "Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști", au transmis reprezentantul Bisericii Ortodoxe.