Italienii de la AFV Beltrame Group investesc 500 milioane de euro la COS Târgoviște. Producția începe la finalul lunii iunie
Italienii de la AFV Beltrame Group se pregătesc să investească jumătate de miliard de euro pentru a redeschide Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte. Aceștia promit că producția de fier beton va începe cla finalul lunii iunie 2022 și în jur de 500 de locuri de muncă vor fi create. În prezent, la COS mai lucrează doar 70 de oameni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 01 Iunie 2022, 14:37 | Actualizat: Miercuri, 01 Iunie 2022, 16:00În 2020, România nu o produs deloc fier beton, în timp ce costructorii au folosit peste un milion de tone. Lucrurile par să se schimbe, căci Combinatul de la Târgoviște urmează să-și redeschidă porțile.
Grupul italian, care a câștigat licitația pentru cumpărarea fabricii, promite să investească 500 milioane de euro în următorii cinci ani. ”Va fi cea mai mare, cea mai modernă fabrică din lume.”, a declarat Carlo Betrame pentru Observator.
La finalul lunii iunie 2022, începe producția la Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte
Nu mai durează mult și producția de fier beton va porni la Târgoviște. Investitorul spune că la sfârșitul lunii iunie vor porni cuptoarele și că fabrica modernă promisă va fi pusă la punct până în 2024.
În primă fază, se vor produce 10.000 tone fier beton pe lună, în 2023, se va ajunge la aproximativ 30.000 de tone lunar, urmând ca, în 2024 să iasă de pe porţile fabricii în jur de 70.000 tone de fier beton şi sârmă laminată, conform sursei citate anterior.
La început de an, fierul beton din import se vindea şi cu 9 lei pe kilogram. Spre comparaţie, un kilogram adus din Ucraina costa 3 lei.
Cât au plătit italienii de la AFV Beltrame Group pentru COS Târgovişte
În martie 2022, AFV Beltrame Group a finalizat achiziţia activelor funcţionale de producţie ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte pentru suma de 38,3 milioane de euro plus TVA.
La vremea respectivă, reprezentanții AFV Beltramenspuneau că urmăresc să transforme COS Târgoviṣte într-o unitate de producţie de oţeluri speciale competitivă la nivel european.
Pe aceeași temăCe planuri anunță cei de la AFV Beltrame Group pentru COS Târgoviște
În următorii 4 ani vor fi investiţi aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, respectiv oţelăria şi laminoarele, şi aproximativ 40-50 milioane euro în asigurarea capitalului de lucru.
Pentru început, la COS Târgovişte se va produce oţel beton, iar odată cu avansarea lucrărilor de modernizare şi formarea forţei de muncă, acesta va reveni la producţia de oţeluri speciale pentru care a fost construit iniţial.
Redeschiderea unităţii de producţie va genera, în viitorul apropiat, aproximativ 450-500 de locuri de muncă noi, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de locuri de muncă.
În prezent, în cadrul COS Târgovişte mai lucrează aproximativ 70 de angajaţi, în principal pentru ţinerea în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservarea echipamentelor.
Ce cifră de afaceri a avut AFV Beltrame Group în 2021
AFV Beltrame Group este prezent pe piaţa oţelului din România din 2007 şi deţine laminorul Donalam din Călăraşi, specializat în producţia de bare de oţel special laminate la cald, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole.
Donalam a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 118 milioane euro, în creştere cu 90% faţă de 2020 şi un volum de vânzări de aproximativ 159.000 tone de bare de oţel.
Compania estimează o cifră de afaceri de peste 160 de milioane de euro în 2022, cu o creştere de 30% şi un volum de vânzări de aproximativ 170.000 de tone de bare de oţel. În prezent, compania deţine peste 340 de angajaţi.
Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa.
Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.200 de angajaţi, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări, potrivit News.