La ce preț se vând brazii de Crăciun la final de noiembrie 2024. Mulți români au fost surprinși
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar tot mai mulți români au intrat în febra sărbătorilor. Iată cât costă simbolul emblematic al festivităților de iarnă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2024, 17:01 | Actualizat: Miercuri, 27 Noiembrie 2024, 17:01Se apropie una dintre cele mai îndrăgite sărbători din an, Crăciunul. Bradul este un element important din cadrul Sărbătorii Nașterii Domnului. Fiecare familie dorește să se bucure de mirosul acestu simbol al Crăciunului, precum și de cadourile de sub el.
Pe aceeași temăLa ce preț se vând brazii de Crăciun la final de noiembrie 2024. Mulți români au fost surprinși
Preferințele românilor sunt împărțite între brazii naturali, cei artificiali și cei în ghiveci. De asemenea, comercianții vin în fiecare an cu o gamă tot mai variată de modele pentru toate gusturile.
Această diversitate vine însă la pachet și cu prețuri pe măsură.
Potrivit unei surse, pentru brazii artificiai de până la 200 de centimetri, românii trebuie să plătească între 130 și 180 de lei.
Pentru cei între 250 și 300 de centimetri, prețul poate ajunge până la 350 de lei.
Nu lipsesc din magazine nici brazii așa zis de lux, adică de aproximativ 6 metri, gata decorat cu ornamente, ghirlande și chiar lumânări, al căror preț poate ajunge până la 90.000 de lei.
Comercianții au și oferte pentru românii care își doresc u brad natural. Potrivit sursei menționate anterior, Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, scoate la vânzare peste 19.000 de brazi de Crăciun. Prețurile pornesc de la 35 de lei. Acestea diferă în funcție de model, dimensiune, calitate și chiar locul de achiziție.
Astfel că, un brad între 1,3 și 2 metri poate costa între 35 și 41 de lei.
De asemenea, doritorii pot alege și brazi în ghiveci. Direcția Silvică scoate la vânzare 1.000 de astfel de brazi în Cluj, iar prețurile pornesc de la 95 de lei.
Există și o ofertă de brazi din import. Prețul acestora este mai piperat, peste 300 de lei, și diferă și el în funcție de dimensiune și calitate.
Pe aceeași temăCumpărătorii trebuie să se asigure că achiziționează brazii naturali din locuri autorizate, precum piețe, magazine de bricolaj. Aceștia sunt crescuți în pepiniere special pentru sărbători.
Brazii artificiali se găsesc în magazinele mari și, de regulă, sunt importați din străinătate.
Brazii în ghiveci, considerați cea mai sustenabilă variantă, pot fi replantați după sărbători.
Pe aceeași temăDe asemenea, românii trebuie să se asigure că depozitează brazii în mod corespunzător, după perioada sărbătorilor.
Potrivit unei surse, aceștia nu trebuie aruncați pe domeniul public, adică pe spațiile verzi, grădinile blocurilor sau pe trotuare, ci trebuie urmărite indicațiile firmelor care se ocupă de operațiunile de salubritate din zona sau cartierul respectiv.
Totodată, toate ornamentele trebuie îndepărtate, dar fiind că brazii respectivi sunt tocați, iar bucățile rezultate intrând în procese de reciclare.