Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, despre Covid 19: Nu este o boală foarte complicată, dar trebuie să fim cu un pas înaintea ei”
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că România evită greşelile altor state care au amestecat pacienţii infectaţi cu coronavirus şi a spus despre această boală că este una nu foarte complicată, dar care consumă foarte multe resurse logistice. Costache a mai spus că zilnic se identifică noi spaţii de carantină, printre care hoteluri unde se plăteşte pentru fiecare cazare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Martie 2020, 22:32 | Actualizat: Joi, 19 Martie 2020, 22:33”Spitalele din ţară sunt organizate în trei faze, scopul este de a nu amesteca pacienţii cu Covid 19, cu pacienţii critici de pe terapiile intensive a marilor spitale. Am orfanizat trei faze de spitalizare.
În prina fază sunt Institutele de Boli Infecţioase unde avem în acest moment pregătite 120 de paturi de terapie intensivă şi 2230 de paturi în spitalizare normală pentru formele medii şi uşoare. Strategia noastră este să spitalizăm toate cazurile pentru început, pentru a evita difuzia acestei maladii în populaţie.
Este important de a reuşi să avem o curbă plată a îmbolnăvirii şi a nu depăşi acest parg de ruptură a oricărui sistem medical”, a declarat Costache la Digi24, joi seară.
Ministrul a adăugat că principiul este ”să fim cu un pas înaintea bolii”.
”În momentul de faţă avem 277 de pacienţi confrmaţi la nivelul României şi aceasta este distribuţia pe judeţ şi este uşor de înţeles cu aceatsă fază unu, 120 de paturi de terapie intensivă şi 2200 de paturi de spitalizare continuă facem faţă cu uşurinţă în faza unu.
Odată ce faza unu va fi depăşită vom ajunge la spitale de faza a doua care sunt spitale de pneumologie şi se adaugă de la o săptămână la alt, spitale pe care le pregătim şi le golim pentru Covid 19.
Principiul este să fim cu un pas înaintea bolii şi să nu repetm din greşelile unor ţări mari din Europa care au amescetcat pacienţi Covid 19 cu pacienţi critici din secţiile de terapie intensivă şi a ajuns la această explozie a deceselor în populaţia fragilă”, a declarat Costache.
Victor Costache a mai spus că numărul paturilor de terapie intensivă ar putea creşte.
”În momentul de faţă am putea avea peste 2000 de paturi de terapie intensivă, dar urmează creşterea progresivă a acestui număr, pe baza achiziţiilor care le-am făcut de ventilatoare. Se lucrează şi pe achiziţiile Băncii Mondiale, pe fondurile proprii ale Ministerului sănătăţii şi pe achiziţa centralizată a Comisiei Europene. Sper să avem încă o mie de ventilatoare suplimentare care s evor adăuga în săptămânile viitoare, resurselor care le-am pregătit”, a declarat ministrul.
Costache a precizat că a sosit deja primul transport de materiale din Turcia.
”Astăzi a ajuns primul transport din Turcia, săptămâna asta, 2 milioane de măşti şi aproximativ 50.000 de combinezoane care vor fi distribuite spitalelor din faza unu. Echipamentele mai complexe vor fi alocate spitalelor din faza unu si aici, după cum vedeţi, în fiecare spital ştim exact ce paturi sunt, câte ventilatoare, câte monitoare de funcţii vitale, câte injectomate şi cantiattea de echipament de protecţie.
În Bucureşti stăm bine şi din acest transport vor fi privilegiate cele două spitale. Nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice, trebuie să avem în permanenţă foarte mult echipament şi foarte multe materiale sanitare, foarte multe echipamente şi să evităm această îmbolnăvire rapidă a populaţiei din România”, spune Victor Costache.
În ceea ce priveşte locurile de carantină, autorităţile identifică hoteluri care ar putea oferi cazare: ”Cu spaţiile de carantină este o luptă contra - cronometru pe care o duc colegii de la MAI, în fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare, tot mai multe dintre ele vor deveni spaţii de carantină. Nu sunt rechiziţionate, se achită pentru fiecare persoană aflată în carantină”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Sursa : news.ro