Anul școlar începe pe 14 septembrie cu elevii în bănci. Școală online doar în zonele cu focar. Iohannis a anunțat cum se vor desfășura orele
Școala începe pe 14 septembrie, anunță președintele Klaus Iohannis în conferința de presă în care face declarații despre cum se vor desfășura orele pentru elevi în noul an școlar 2020-2021. Cei mai mulți dintre elevi se întorc în bănci, iar cursurile online vor fi doar în zonele cu focar.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 August 2020, 18:02 | Actualizat: Miercuri, 05 August 2020, 22:39Update ora 18:00. Președintele Klaus Iohannis confirmă începerea noului an școlar pe 14 septembrie, iar cei mai mulți dintre elevii din România vor merge în sălile de curs.
"Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Aceasta înseamnă că elevii vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor", a declarat președintele Iohannis.
Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ, a mai explicat Iohannis.
”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.
Citește și:
Trei scenarii în funcție de care va începe școala pe 14 septembrie
- Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
- Scenariul galben - între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
- Scenariul roşu - unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
”Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”, a explicat preşedintele.
Începerea școlii va ține cont de situația concretă din fiecare localitate
Conform lui Iohannis, se ţine cont de situaţia concretă din localitate, chiar şi din şcoală, şi în funcţie de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate şcolară în parte.
”Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă se află scenariul roşu, unde mai mult de trei persoane pe zi în medie înseamnă scenariul de avarie când nu se face şcoală fizic, ci se face şcoală online”, a precizat Iohannis.
Conform lui Klaus Iohannis, învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice, învăţământul online e acceptat ca formă de învăţământ.
Știrea inițială:
Potrivit unor surse de la Cotroceni, citate de Antena 3, școala va începe la data de 14 septembrie într-un sistem mixt. Acolo unde sunt focare cursuri vor avea loc online, iar în zonele unde nu este un număr foarte mare de cazuri, cursurile se vor desfășura normal, dar cu respectarea regulilor de distanțare.
Klaus Iohannis, despre începerea noului an scolar, în septembrie
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, miercuri, la ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Citește și:
Şeful statului a avut o şedinţă la ora 15,00 pe tema educaţiei cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.