Antena

Pacienţii cu coronavirus asimptomatici sau cu forme uşoare vor putea fi externaţi după zece zile, dacă nu au febră şi simptomele se ameliorează pentru cel puţin 72 de ore

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un ordin care prevede modificarea procedurilor de externare pentru pacienţii cu COVID-19, prin acesta stabilindu-se că persoanele asimptomatice cu factori de risc şi cele cu forme uşoare pot fi externate după zece zile, dacă nu au febră şi simptomele s-au ameliorat pentru cel puţin 72 de ore. Cei cu rezultat pozitiv la testul de control trebuie însă să rămână în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile.

Publicat: Marti, 23 Iunie 2020, 14:50 | Actualizat: Marti, 23 Iunie 2020, 15:46
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un ordin care prevede modificarea procedurilor de externare pentru pacienţii cu COVID-19, prin acesta stabilindu-se că persoanele asimptomatice cu factori de risc şi cele cu forme uşoare pot fi externate după zece zile, dacă nu au febră şi simptomele s-au ameliorat pentru cel puţin 72 de ore. Cei cu rezultat pozitiv la testul de control trebuie însă să rămână în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile.

"Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a aprobat propunerea Comisiei de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătăţii privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID 19. În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza 2 sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va face în ziua 8 de la internare.

Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Totodată, pacienţii cu afecţiune renală care necesită dializă vor rămâne internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

"Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant", scrie în comunicat.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcţie de riscul manoperelor efectuate la pacient.

Conform sursei citate, după externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este făcută de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

"Noile criterii de externare au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios", precizează Ministerul Sănătăţii.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
pacienti coronavirus romania covid-19 asimptomatici forme usoare externati zece zile
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Influencerul Alin Borcan s-a filmat LIVE când agresează o femeie pe stradă pentru o provocare pe TikTok
Videoclipul zilei
Citește și
Pacienți duși la spital cu mașina mică
Coronavirusul a bătut azi toate recordurile în România: cele mai multe cazuri noi, cei mai mulţi...
Locurile ATI pentru pacienții COVID, ocupate sau defecte
Pacienți cu COVID-19, tratați în condiții improprii
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cel mai subțire smartphone pliabil ajunge pe piață în februarie. Ce dimensiune impresionantă are useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați UseIT
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Hello Taste