Pepenii, beneficii și contraindicații. Iată tot ce trebuie să știi, mai ales că e perioada când îi consumăm cel mai mult
Iată tot ce trebuie să știi despre pepeni, mai ales că e sezonul când îi consumăm cel mai mult. Care sunt beneficiile pe care ni le aduc pepenii și ce contraindicații există.
Publicat: Miercuri, 11 August 2021, 19:58 | Actualizat: Miercuri, 14 Iunie 2023, 09:31- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fiecare mușcătură dintr-un pepene pe timp de vară ne răcorește, dar pe lângă asta, fructul este considerat și un superaliment. Pepenii roșii și cei galbeni sunt bogați în nutrienți și conțin o mulțime de vitamine, antioxidanți și minerale, se arată în acest articol.
Pepenii, beneficii și contraindicații. Iată tot ce trebuie să știi, mai ales că e perioada când îi consumăm cel mai mult
Pepenele roșu, de exemplu, conține în mare parte apă - aproximativ 92% -, dar acest fruct răcoritor, perfect în perioada toridă, este îmbibat cu substanțe nutritive.
Pe aceeași temăPepenii roșii sunt bogați în nutrienți și conțin o mulțime de vitamine (A, B6 şi C), antioxidanți și minerale, se arată în acest articol. "Alimentele bogate în antioxidanți și aminoacizi permit organismului să funcționeze optim", a spus Angela Lemond, nutriționist dietetician din orașul Plano, Texas, și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, menționează aceeași sursă de mai sus.
Pe aceeași temăTot nutriționistul Angela Lemond a mai adăugat: "Antioxidanții ajută la prevenirea îmbolnăvirii și a cancerului. Aminoacizii sunt elementul de bază pentru proteine, iar proteinele sunt utilizate, practic, în fiecare funcție vitală din organism".
Pepenele roșu are un nivelul ridicat de licopen. Licopenul este un fitonutrient uimitor, un compus natural pe care îl găsim în unele fructe și legume, și care contribuie la sănătatea corpului uman odată consumat. De asemenea, pigmentul roșu al licopenului este cel care dă culoarea din interior a pepenilor verzi, dar și a roșiilor sau grepfrut-urilor, scrie aici.
Licopenul e în strânsă legătură cu sănătatea inimii, a oaselor și cu prevenirea cancerului de prostată. Este, de asemenea, un puternic antioxidant despre care se crede că are proprietăți antiinflamatorii, potrivit Victoria Jarzabkowski, nutriționist.
Pe aceeași temăCa sfat, pentru a maximiza cu adevărat aportul de licopen, lăsați pepenele să fie complet copt. Cu cât pepenele devine mai roșu, cu atât concentrația de licopen e mai mare. Conținutul de beta-caroten crește, de asemenea, pe măsură ce pepenele se coace. "Beta carotenul este un antioxidant găsit în fructele și legumele roșu-portocalii. Ajută la imunitate, piele, ochi și prevenirea cancerului", a spus nutriționistul Angela Lemond.
Sfat: Toate părțile pepenelui roșu sunt bune. Inclusiv partea aceea albă, aflată aproape de coajă
Nutriționistul Victoria Jarzabkowski a mai spus: "Toate părțile pepenelui roșu sunt bune. Există o mulțime de substanțe nutritive în el, per total". Aceasta include inclusiv partea aceea albă, cea mai apropiată de coajă, care conține mai multă citrulină decât carnea, potrivit unui studiu din 2005 publicat în Journal of Chromatography. Acest tip de aminoacid favorizează fluxul sanguin, ducând la sănătatea cardiovasculară, la îmbunătățirea circulației și, potrivit unor cercetări, la ameliorarea disfuncției erectile, se arată în acest articol.
Deşi s-ar crede că nu are contraindicaţii, medicii susțin că pepenele roșu este, totuși, interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.