Există și alte alimente care o pot favoriza, în afară de mâncărurile fierbinți sau foarte condimentate. Iată care sunt!
Citește și: Ghiveci mănăstiresc de post. Rețeta și trucuri de la călugării bucătari
Lista de alimente care te fac să transpiri mai mult vara. La ce trebuie să fii atent
Indiferent dacă sunt făcuți pe grătar, cârnații se numără printre alimentele favorite ale multora dintre noi, mai ales pe timpul verii. Potrivit lui Cesar Sauza, dietetician nutriționist înregistrat la NCHC.org, consumul de carne procesată precum cârnații poate favoriza și mai mult transpirația.
„Este probabil să se întâmple asta din cauza conținutului ridicat de sodiu, ceea ce duce la necesitatea organismului de a elimina excesul de sodiu prin intermediul transpirației”, menționează Sauza, adăugând că cârnații conțin, de asemenea, o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, ceea ce „crește efortul depus de organism”.
De altfel, chipsurile reprezintă un aliment procesat cu niveluri ridicate de sodiu.
„Chipsurile contribuie la retenția de apă în organism”, afirmă Taylor Osbaldeston, nutriționist holistic înregistrat și coordonator de nutriție pentru Durand Integrated Health Group, conform informațiilor oferite de Best Life.
Așa cum este cazul cu cârnații, excesul de sodiu din chipsuri „duce la balonare și la o creștere a temperaturii corpului, determinând organismul să transpire în vederea reglării temperaturii interne”, explică Osbaldeston.
Nucile de cocos, indiferent dacă sunt consumate sub forma apei proaspete sau a unui desert mai îndulcit, așa cum e înghețata de cocos, oferă acea senzație de răcorire. Cu toate acestea, conform lui Kieran Sheridan, expert în fizioterapie și fondator al GulfPhysio, acestea prezintă un conținut ridicat de grăsimi.
Citește și: 9 metode eficiente ca să nu mai transpiri excesiv. Ghid rapid și simplu
„Nucile de cocos sunt alimente bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă că există o probabilitate mai mare ca transpirația să fie declanșată atunci când suntem expuși la căldură”, explică Sheridan. „Aceasta se datorează faptului că, pe măsură ce corpul se încălzește, începe să descompună celulele adipoase, eliberând energia stocată sub formă de căldură.”
Dacă doriți să savurați un desert dulce menținând în același timp o abordare mai sănătoasă, s-ar putea să optați pentru ciocolata neagră. Desi aceasta are beneficii pentru sănătate, dintre toate tipurile de ciocolată, ciocolata neagră conține cea mai mare cantitate de cafeină, conform experților de la Cocoelectric.
Acest aspect poate deveni problematic pe timpul verii, conform informațiilor oferite de Lisa Richards, nutriționistă și fondatoare a Dietei Candida.
„Alimentele care conțin cafeină pot conduce la o creștere a transpirației datorită efectului lor stimulator asupra organismului”, afirmă aceasta.
Cafeina poate mări temporar ritmul cardiac, rata metabolică și fluxul sanguin, toate acestea putând conduce la o creștere a temperaturii corpului.
„Pe măsură ce organismul lucrează pentru a se răci, se declanșează procesul de transpirație ca mecanism natural de răcire”, detaliază ea. „Deși efectul cafeinei asupra transpirației variază în funcție de individ, nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze o transpirație crescută după consumul de produse bogate în cafeină, cum ar fi ciocolata neagră.”
Alte dulciuri pot avea același efect. De fapt, majoritatea dulciurilor conțin o cantitate semnificativă de zahăr adăugat, fiind un factor major care declanșează transpirația.
„Alimentele bogate în zahăr determină o creștere rapidă a nivelurilor de zahăr din sânge, ceea ce duce la o producție sporită de căldură metabolică”, explică aceasta.
Un alt aspect ce poate părea evident, dar merită să fie menționat, este legat de alimentele picante. Chiar dacă este cunoscut faptul că ele activează glandele sudoripare, uneori nu cunoaștem exact motivul.
Michael May, director medical și chirurg principal al Wimpole Clinic din Londra, explică faptul că ardeii iuți conțin o substanță numită capsaicină. Aceasta este ceea ce dă senzația de căldură atunci când sunt consumați.
„Capsaicina activează receptorii nervoși și crește temperatura corpului, generând transpirația ca parte a răspunsului natural al organismului pentru răcire”, detaliază May.