Reglementări noi pentru zilele libere acordate părinților ai căror copii învață online. Ce se întâmplă cu familiile monoparentale
Sporul salarial sau zilele libere acordate părinţilor ai căror copii au fost nevoiţi să facă şcoala online nu s-au acordat unitar. O spune ministrul Muncii, care vrea să introducă reguli noi. Cele mai multe vizează familiile monoparentale.
Publicat: Joi, 18 Februarie 2021, 19:25 | Actualizat: Joi, 18 Februarie 2021, 19:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, că facilitatea de a acorda zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care învaţă online s-a aplicat neunitar şi a venit cu unele amendamente pentru a corecta acest lucru. Cele mai multe vizează familiile monoparentale, dar şi angajaţii din sectoare cu foc continuu.
”Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alţii nu”, a scris Raluca Turcan, marţi seară, pe pagina de Facebook.
În cazul familiilor monoparentale nu mai este necesară declarația celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială.
Dacă părintele nu solicită zile libere, atunci beneficiază de majorarea salarială de 75%
Pe aceeași temăDe asemenea și angajații din sistemul național de Apărare, Orine Publică, Siguranță Națională, din penitenciare sau sistemul de sănătate au dreptul să ceară aceste zile libere, cu acordul angajatorului, potrivit Observator.
Dacă părintele nu solicită zile libere atunci beneficiază de majorarea salarială de 75%, a spus ministrul Muncii, care a adăugat că în situația în care aceste drepturi s-au acordat deja, sumele plătite nu reprezintă debite și nu se recuperează.Toate aceste amendamente au fost deja transmise Parlamentului.
Pe aceeași temă”Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte şi să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor şi siguranţa acestora în lipsa părinţilor care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se ţin online. Astăzi (n.r. marți), Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”, a transmis Raluca Turcan.