Primul vaccin Covid-19, gata la începutul lui 2021! Gata, coronavirusul poate fi învins, spun oamenii de știință
Covid-19 poate fi învins. Primele teste clinice ale unui vaccin realizat în Statele Unite arată că sistemul imunitar al voluntarilor i-a protejat pe aceştia de coronavirus. Leacul ar putea să fie gata în primele luni ale anului viitor.
Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 11:49 | Actualizat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 12:06Specialiştii avertizează că au existat efecte secundare, însă reacţiile adverse au fost uşoare şi similare altor vaccinuri. Leacul ar putea să fie gata în primele luni ale anului viitor, însă organizaţiile caritabile globale se tem că ţările bogate ar putea pune monopol pe vaccinuri.
Vaccinul testat dezolvă anticorpi anti-covid în sânge
Este prima rază de speranţă după ce primii 45 de voluntari au dezvoltat anticorpi neturalizatori în sânge, la un nivel comparabil cu cel al supravieţuitorilor COVID-19. Reacţii adverse au fost observate în cazul a jumătate din pacienţi, însă doar în cazul a trei dintre aceştia, care au primit o doză mai mare, efectele au fost mai severe.
"Aş zice că este un preţ mic de plătit pentru a fi protejat împotriva COVID. Nu este nimic care să ne împiedice să trecem la o testare clinică mai amplă", spune unul dintre cercetătorii americani, care au testat vaccinul anti-covid.
Citește și:
În 27 iulie, Institutul Naţional de Sănătate american şi compania Moderna vor începe testarea a 30.000 de voluntari adulţi din toate categoriile de vârste. De altfel, vaccinul este administrat în două doze la o lună distanţă pentru a-i proteja pe cei bătrâni. Peste 136.000 de oameni au murit şi mai mult de 3,4 milioane au fost infectaţi pe teritoriul american. Rezultatele preliminare aduc mult optimism însă la Casa Albă.
30 de vaccinuri Covid-19 se află în prezent în diverse stadii de dezvoltare
După ce Statele Unite au achiziţionat aproape tot stocul medicamentului Remdesivir pentru următoarele trei luni, tot mai multe organizaţii non-guvernamentale globale se tem că marile puterie ar putea pune monopol pe un eventual vaccin.
Citește și:
La nivel global, aproape 30 de vaccinuri COVID-19 se află în acest moment la diferite stadii de dezvoltare. În afară de Statele Unite, China şi Marea Britanie se apropie de etapele finale ale testelor clinice.