Ce nu este bine să faci în prima sâmbătă după Paște. Cum atragi norocul în Sâmbăta Luminată. Tradiții și superstiții
Sâmbăta Luminată este prima zi de sâmbătă de după Paște și are numeroase tradiții și superstiții. Se spune că în această zi poți atrage norocul de partea ta Ce nu este bine să faci azi. Tradiții și superstiții ale credincioșilor.
Publicat: Sambata, 25 Aprilie 2020, 10:34 | Actualizat: Sambata, 25 Aprilie 2020, 10:49Astfel, prima zi de sâmbătă după Paște, denumită și Sâmbăta Luminată, are o importanță majoră în viața spirituală.
Potrivit crestinortodox.ro, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii, spune tradiția ortodoxă.
Ce nu este bine să faci în prima sâmbătă după Paște
În Săptămâna Luminată nu se spală rufe, nu se fac treburi casnice şi nu se fac munci agricole, atât în semn de respect pentru sărbători, cât și din superstiția de a nu atrage bolile, dăunătorii și pagubele.
Pe aceeași temăÎn Sâmbăta Luminată, nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomii.
Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii
Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă.
Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. În Săptămâna Luminată, credincioşii trebuie să ţină cont de anumite reguli, potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.