Se schimbă condițiile pentru avansul la programul ”Noua casă”. De ce tinerilor le va fi tot mai greu să-și cumpere o locuință
Programul ”Noua Casă”, ce înlocuiește ”Prima Casă”, a fost așteptat cu interes de mii de români, însă acesta va fi mai greu de accesat, întrucât pentru achiziția unei locuințe este nevoie de un avans de cel puțin 15 la sută.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 19 Iulie 2020, 09:55 | Actualizat: Duminica, 19 Iulie 2020, 10:13Deși mulți oameni au spus că acest program va duce la o explozie a prețurilor apartamentelor, acum, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că nu mulți tineri își vor permite să achite noul avans, mai ales că suma maximă pe care o pot obține este de 140.000 de euro.
El a explicat că plafonul crește tocmai pentru a veni în întâmpinarea unei situații deja prezente pe piața imobiliară și de asemenea, a precizat că se păstrează condiția ca locuința achiziționată să fie prima casă.
Specialiștii în imobiliare sunt destul de sceptici în ceea ce privește eficiența acestui program. Antoanela Comșa, dezvoltator imobiliar, spune că mulți tineri vor fi scoși din joc fiindcă, pe lângă scumpire, vine și creșterea avansului, iar ei nu-și vor permite. Ea e de părere că e posibil ca cei care apelează la program să se îndatoreze foarte mult tocmai pentru că locuințele se vor scumpi accelerat.
”Probabil că această majorare a plafonului şi garantarea de către stat a 80% din valoare, pe mulţi tineri îi va scoate din cărţi. Această garanţie din partea fondului ajută în primul rând băncile. Acest lucru va duce probabil la o scumpire a garsonierelor şi a apartamentelor de două camere. Au fost ţări unde această măsură a dus la creşterea cu până la 20% a preţului locuinţelor. Există această posibilitate pentru că, din fericire, spun eu, pentru noi dezvoltatorii, există o cerere de locuinţă”, a spus Antoanela Comşa, potrivit Antena 3.
Mai mult, analistul imobilizar Georgian Marcu subliniază faptul că acest program, care a fost introdus ca unul social, își pierde scopul pentru care a fost creat. Nu mai ajută categoriile sociale devaforizate, avertizează el.