Sfânta Maria Mică. Data când pică în calendarul ortodox/catolic
Sfânta Maria Mică 2018. Data când pică în calendarul ortodox/catolic. Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este sărbătorită sâmbătă, 8 septembrie, la aceeași dată, în calendar ortodox 2018 și în calendar catolic 2018
Publicat: Marti, 04 Septembrie 2018, 10:52 | Actualizat: Vineri, 07 Septembrie 2018, 11:59Pe 8 septembrie, biserica creștin ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică. Această Ssântă zi reprezintă prima sărbătoare din cadrul noului an bisericesc care a început pe 1 septembrie. Nașterea Sfintei Fecioare a fost o minune pentru părinții săi, Ioachim și Ana, care s-au rugat ani în șir la bunul Dumnezeu să aibă copii.
Când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului
În calendarul creștin ortodox, Sfânta Maria Mică se sărbătorește pe 8 septembrie la fel ca și în calendarul catolic. Mai mult decât atât, în calendarul catolic întalnim sărbătoarea Sfântul Nume al Mariei. Aceasta se sărbătorește pe 12 septembrie. Sărbătoare Nașterii Maicii Domnului apare și la iacobiții sirieni, dar și la copții egipteni chiar dacă aceștia sunt separați de Biserica ortodoxă după cel de-al patrulea Sinod ecumenic.
Această sărbătoare era deja în uz pentru ei, având în vedere că aceștia nu au împrumutat mai nimic de la ortodocși. Sărbătoare exista la ei înainte de această despărțire. În Apus, această sfântă sărbătoare este adoptată în timpul papei Serghei. Scrierile istorice indică faptul că în secolul al VI-lea, Sf. Roman Melodul a pus bazele Condacului și Icosului acestui praznic. Mai mult decât atât, Sf. Ioan Damaschin a compus Canonul care se cântă la slujba Utreniei.
Despre sfânta sărbătoare
Sfânta Fecioară Maria este cea mai iubită divinitate feminină a Panteonului românesc, fiind îndrăgită de către toți creștinii. Astăzi multe fete se roagă la ea pentru a se căsători în timp ce femeile se roagă pentru naștere de prunci și ușurare la naștere. Sfânta Fecioară are trăsăturile Născătoarei, fiind invocată de credincioși în momente de cumpănă. Unele tradiții o identifică pe ea cu astrul nopții, luna sau chiar cu Pământul și se spune că ea se roagă la Dumnezeu să nu se prăpădească lumea.
În învățătura ortodoxă, toți creștinii o cunosc ca fiind pururea-fecioară. Acest termen apare pentru prima dată la Sfântul Ignatie pentru ca mai apoi să fie preluat de întreaga tradiție patristică. Termenul desemnează că Sfânta Fecioară l-a zămislit pe Hristos fără prihană, fără intervenția omului și doar prin puterea Duhului Sfânt. Fecioara Maria este cunoscută și ca Născătoare de Dumnezeu. Acest titlu a fost adoptat în cadul celui de-al III-lea Sinod ecumenic. De asemenea, Sfânta Maria e cunoscută ca fiind cea plină de har.
În Vechiul Testament se vorbește despre preaslăvirea Maicii Domnului, fiind identificată ca mijlocitoare între Dumnezeu și oameni, ca o scară între cer și pământ. În tradiția patristică, Fecioara Maria este comparată cu Eva, ea reprezentând chipul unei noi umanități. Maica Domnului are atributul de rugătoare, acest lucru izvorând din solidaritatea ei cu Biserica și cu toți creștinii înfiați ei prin Hristos. În fața lui Dumnezeu ne înfiinâăm cu toții în solidaritate și comunicare, prin intermediul rugăciunilor noastre și ale sfinților.
Maica Domnului este cea care mijloce pentru noi, păcătoșii în fața lui Dumnezeu. De aceea, noi trebuie să ne rugăm la ea și să cerem îndurare, preaslăvind-o pentru bunătatea și milostenia ei.
Sursă foto: realitatea.net, cuvantul-ortodox.ro