Antena Căutare

Sfânta Maria Mică 8 septembrie 2018. Tradiții obiceiuri superstiții în România

Sfânta Maria Mica 8 septembrie 2018. Tradiții,obiceiuri,superstiții în România. În tradiția populară, sărbatoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și iarnă. Pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, bărbații nu meșteresc și nu fac treabă în gospodării

Galerie
Nașterea Maicii Domnului | crestinortodox.ro

După ce am sărbătorit Adormirea Maicii Domnului pe 15 august, creștinii de pretutindeni o vor preaslăvi din nou pe Sfânta Fecioară pe 8 septembrie. În această zi, biserica creștin ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Această sărbătoare este prima sărbătoare de la începerea anului bisericesc, pe 1 septembrie.

În Protoevanghelia lui Iacov care a apărut în jurul anului 140 aflăm mai multe despre viața și copilăria Maicii Domnului. Părinții Sfintei Fecioare se numeau Ioachim și Ana. Ioachim era din seminția lui Iuda, iar Ana era fiica preotului Matthan.

Despre nașterea Maicii Domnului

Arhanghelul Gavriil este cel care vestește nașterea Fecioarei Maria. Ioachim și Ana s-au rugat mulți ani la Dumnezeu să le dăruiască un copil însă aceștia nu au putut concepe. În al cincizecelea an al căsătoriei lor, jertfa lor a fost refuzată în public, fiind considerați un cuplu blestemat de Dumnezeu. Cu toate acestea, ei nu au renunțat la credință și au continuat să se roage, păstrând speranța în suflet. Astfel, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o fetiță.

Articolul continuă după reclamă

Tradiții și obiceiuri

Tradițiile păstrate din moși strămoși spun că pe 8 septembrie, cu ocazia acestei mari sărbători, bărbații nu fac treabă în gospodărie. Femeile nu spală și nu cos. Legenda spune că femeile care se roagă în această zi la Maica Domnului pentru a avea copii sunt mai ascultate ca în restul zilelor.

Această mare sărbătoare reprezintă hotarul dintre vară și toamnă. Astfel, se dă startul muncii agricole de toamnă pe când acest nou anotimp începe să se instaleze. În acestă zi multe păsări călătoare precum rândunelele se pregătesc să zboare în țările calde. Vremea devine răcorasă și capricioasă și începe culesul viei.

Tot în acestă perioadă se bat nucii, încep iarmaroacele de toamnă și se jupoaie coaja ulmilor. Altă superstiție spune că cei care mănâncă mâncare gătită la foc pot atrage boli asupra lor. Pe tot parcursul zilei de sărbătoare se aprinde candela și se lasă lângă icoana Sfintei Fecioare.

Această mare sărbătoare este prilejul perfect pentru creștini să se adune la Sfânta Liturghie și să se roage Fecioarei Maria, cerând ajutorul ei și mulțumindu-i pentru milostivirea acesteia.

Sursă foto: crestinortodox.ro, caplimpede.ro

Vestea momentului în învățământul românesc! 200 de lei pentru părinții care își trimit copiii la After School!!!... Sfânta Maria Mică. Data când pică în calendarul ortodox/catolic...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x