Sfântul Ilie 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 20 iulie. Ce nu e bine să faci în această zi
În fiecare an, pe data de 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântulului Prooroc Ilie. Iată ce nu este bine să faci în această zi importantă, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se păstrează din bătrâni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Iulie 2022, 14:10 | Actualizat: Marti, 19 Iulie 2022, 17:23Ziua de 20 iulie vine cu o sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Aceștia îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. Încă din bătrâni se spune că Sfântulului Prooroc Ilie poate provoca tunete, fulgere, poate arunca grindină și poate scăpa pământul de secetă și caniculă.
Sfântul Ilie se numără printre Sfinții corecți, buni la suflet și drepți din credința ortodoxă. De altfel, povestea acestuia este una de-a dreptul spectaculoasă. Se spune că Sfânul Ilie a săvârșit un mare păcat, însă pentru care Dumnezeu l-a iertat. Aducătorul de ploi a fost ispitit de diavol să își ucidă părinții.
Tot de Sfântul Ilie se organizează bâlciuri și târguri, în diferite părţi ale ţării.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
Creștinii ortodocși țin cont de mai multe tradiții în ziua de 20 iulie. Se spune că Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de diavoli atunci când pe cer apar fulgerele însoțite de zgomotul puternic ale tunetelor, potrivit traditii-superstii.ro.
De altfel, se zice că Sfântul Ilie lovește cu fulgere în locurile în care se ascund demonii pentru a-i alunga. Mai mult decât atât, zgomotul tunetului ar fi provocat de roțile carului tras de cai, cadoul primit de Sfântul Ilie de la Dumnezeu.
Pe aceeași temăSfântul Ilie a primit o mare putere din partea lui Dumnezeu pentru a-i distruge pe demoni. Se spune că atunci când mergea cu carul prin cer, acesta îi zguduia tronul lui Dumnezeu, motiv pentru care i-a fost luată puterea dintr-o mână și dintr-un picior.
Tradiția spune că de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, se mănâncă nuci și mere, primele roade ale verii care sunt interzise până în această zi. Acestea nu se consumă până atunci pentru a nu aduce ploaia sau pagube asupra recoltei.
Și femeile de la sat au diferite tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Acestea culeg busuioc și merg cu el la Biserică pentru a-l așeza la icoane. În plus, femeile împart pachete de Sfântul Ilie pentru sufletele copiilor care au plecat multe prea devreme dintre cei vii.
Superstiții de Sfântul Ilie
Mai multe superstiții dăinuie în ziua de Sfântul Ilie. Creștinii ortodocși poartă la ei ramuri de salcie pentru a se feri de trăsnete pe data de 20 iulie.
De asemenea, oamenii nu trebuie să muncească de Sfântul Ilie pentru că l-ar putea mânia, fapt care l-ar face să se răzbune, aruncând cu fulgere și grindină asupra lor și recoltelor, potrivit sursei citate mai sus.
Se spune că nu trebuie să plecam într-o călătorie pentru a nu fi trăsniți de Sfântul Ilie. Tot pe 20 iulie, vrăjitoarele merg să culeagă plantele cu ajutorul cărora vor face farmece, deoarece acestea au o putere mai mare în această zi.
O altă superstiție zice că ploaia de Sfântul Ilie prevestește o recoltă săracă. De altfel, creștinii ortodocși își fac cruce pe data de 20 iulie pentru a fi feriți de trăsnetele lui Sfântul Ilie.
Se spune că fetele nemăritate își pot visa alesul de Sfântul Ilie.
Citeşte mai multe ştiri sociale în secţiunea de pe observatornews.ro