Sfântul Ilie este cinstit în fiecare an de credincioși pe 20 iulie. Despre Sfântul Proroc Ilie se spune că este singurul om cu puteri excepționale, în special puteri de a controla cerul și precipitațiile, potrivit crestinortoodox.ro.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria: semnificația sărbătorii și superstiții pentru 15 august
Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Ilie este singurul profet care apare în Evanghelia lui Iisus, alături de Moise, pe muntele Tabor. De asemenea, el este cel care l-a și cunoscut pe Dumnezeu față către față. Creștinii îl cunosc pe Sfântul Ilie ca fiind cel care a continuat să promoveze monoteismul, fiind cel mai cunoscut proroc din Biblie.
De asemenea, Ilie este singurul proroc preaslăvit în cele trei mari religii pe care le știm, precum creștinismul, islamismul și iudaismul.
Sfântul Ilie s-a născut cu mai bine de 800 de ani î.Hr., în Galaad, iar părinții lui au fost preoți. Activitatea lui s-a desfășurat în regatul Israel, având ca scop să îl prevină pe regele Ahab de marea secetă care urma să afecteze întreaga regiune. Când regele a auzit asta, s-a înfuriat foarte tare și a pus oameni să îl ucidă. Atunci, fiind protejat de Dumnezeu, Ilie e ascuns de divinitate într-o peșteră unde păsările îi aduceau hrana de care avea nevoie.
Ilie a trăit ca un pustnic, într-o perioadă în care toată lumea era păgână. Pentru că avea puterea de a închide și a deschide cerurile, așa cum spun sfintele scrieri, el a închis cerurile, provocând secetă și foamete. Astfel, pentru a restaura condițiile potrivite de trai, Ilie le-a cerut oamenilor să se jertfească.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Legenda spune că ziua Sfântului Ilie sau Sant-Ilie este și ziua când se celebrează zeul dolar. Pe 20 iulie se consideră că este mijlocul sezonului pastoral, potirvit crestinortodox.ro.
Citește și: Sfântul Ilie. Urări și mesaje pentru sărbătoriți
Fiind considerat o divinitate meteorologică, în ziua de Sfântul Ilie de regulă plouă, cu tunete și fulgere, și adesea și incendii cauzate de aceste fenomene ale naturii. Sfântul Ilie hotărăște în fiecare an unde să plouă mai mult sau mai puțin și unde să cadă grindina.
În ajunul zilei de Sfântul Ilie, pe 19 iulie, fetele merg pe înserat pe ogoarele unde s-a semănat cânepa și se tăvălesc dezbrăcate prin cultură. Dacă în această noapte ar fi visat cânepa verde, acesta era semnul că urmau să se căsătorească cu bărbați tineri. Dacă visau cânepa uscată, atunci urmau să se căsătorească cu bărbați în vârstă.
Un alt obicei este ca în dimineața zilei de Sfântul Ilie să se culeagă plante de leac ce urmau apoi să fie puse la uscat în podul casei. Dimineața femeile duceau la biserică busuioc pentru a fi sfințit în timpul slujbei. Apoi îl ardeau acasă, iar cenușa o foloseau în scop vindecător, în cazul în care copiii făceau bube la gură.
În ziua de 20 iulie, de Sfântul Ilie, nu se mănâncă mere pentru că se spunea că altfel va ploua cu grindină. De aceea, femeile duc dimineața mere la biserică pentru a fi sfințite. Astfel, bătrânii spuneau că aceste mere aveau să devină mere de aur pe lumea cealaltă.
De asemenea, în această sfântă zi femeile pomenesc toți morții, în speciali copii, și împart pentru mântuirea sufletelor lor.
Bătrânii spuneau că dacă tuna de Sfântul Ilie, toate alunele aveau să sece, iar fructele din livezi ar fi avut viermi.
În zonele rurale, apiculturii se ocupau în această zi de recoltarea mierii de albine. Sfântul Ilie este cinstit cu precădere de cojocari, apicultori. De asemenea, în această zi, gospodarii duc berbecii la berbecar.
Rezultate Loto 18 iulie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Cea mai nouă funcție apărută pe Facebook Messenger. Care sunt cele mai populare și utilizate emoji-uri, în România...