Antena

STUDIU: Fetele au medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

În ultimii ani, fetele au avut medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, arată un comunicat al World Vision Romania, care citează un raport realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit căruia în ultimii zece ani, rata de reuşită la bacalaureat a fost în permanenţă mai mare în rândul fetelor decât la băieţi.

Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 16:10 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 16:22
În ultimii ani, fetele au avut medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, arată un comunicat al World Vision Romania, care citează un raport realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit căruia în ultimii zece ani, rata de reuşită la bacalaureat a fost în permanenţă mai mare în rândul fetelor decât la băieţi.

”Atât în 2017, cât şi în 2018, ultimii ani cu date disponibile în raportul menţionat, fetele au avut, la Evaluarea Naţională, medii mai bune decât băieţii (7,06 faţă de 6,38, în 2017). Atât în 2017, cât şi în 2018 mai multe fete decât băieţi au avut medii peste 5 la acest examen. De asemenea, ponderea mediilor mai mari ca 5 este semnificativ mai mare în rândul fetelor, cu peste zece procente”, arată raportul.

În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, fetele se înscriu şi promovează în ponderi mai ridicate decât băieţii, obţinând totodată medii mai bune.

În ultimii zece ani, rata de reuşită la bacalaureat a fost în permanenţă mai mare în rândul fetelor decât la băieţi, ajungând chiar la o diferenţă de 14 puncte procentuale în anul şcolar 2012-2013. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în cazul mediilor obţinute la bacalaureat: în 2018, media generală la bacalaureat a fost 7,84, fiind mai mare în rândul populaţiei feminine (8,02 fete, faţă de 7,60 băieţi).

Fetele au astfel cele mai mari şanse de a face mai departe studii universitare. Faptul este important deoarece absolvenţii de studii superioare au cele mai mari şanse de a găsi un loc de muncă. De asemenea, majoritatea cadrelor didactice din România sunt femei.

”În şcolile din România, majoritatea cadrelor didactice sunt femei, potrivit Raportului privind starea învăţământului preuniversitar din România, 2017-2018, realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cel mai bine reprezentate în învăţământul preşcolar (unde 99,7% dintre cadrele didactice sunt femei) şi primar (90,2%)”, arată World Vision Romania.

Ponderea femeilor scade treptat la nivelurile următoare de studii, însă, în ansamblu, circa două treimi dintre toţi învăţătorii şi profesorii din România sunt femei.

Situaţii similare se întâlnesc, de altfel, în sisteme de învăţământ din toată Europa: ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cele mai numeroase în Italia (95,9%), Ungaria (96,6%), Lituania (97,1%) şi Slovenia (97,3%). Cele mai echilibrate raporturi dintre bărbaţi şi femei în rândul cadrelor didactice sunt la nivel de liceu, în ţări precum Norvegia (53,2%), Suedia (53,4%), Grecia (53,6%) sau Germania (53,8%).

În rândul populaţiei active totale (15-64 de ani) femeile sunt minoritare: circa 3,8 milioane de femei la puţin peste 5 milioane de bărbaţi. Însă în categoria de populaţie activă cu studii superioare, femeile sunt mai bine reprezentate decât bărbaţii, tendinţă care se păstrează din 2014 încoace. În 2017, ultimul an cu date disponibile, femeile cu studii superioare reprezentau 10,7% din populaţia activă, faţă de 9,8% bărbaţi.

O altă observaţie este că proporţia fetelor din segmentul de vârstă 15-24 de ani, cu studii superioare, este dublă faţă de proporţia băieţilor.

Lucrurile se schimbă atunci când vorbim de ocuparea unui loc de muncă. Numai în rândul persoanelor cu studii postliceale, rata de ocupare a femeilor este cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât a bărbaţilor. La toate celelalte niveluri de învăţământ, diferenţa este în favoarea bărbaţilor, cea mai mică întâlnindu-se în rândul celor care au absolvit studii superioare.

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din opt judeţe.

Recomandari A1


Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
studiu fetele medii mai bune evaluarea naţională bacalaureat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a fost înlocuită, iar procesul se va relua de la zero
Citește și
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când mănânci regulat ardei gras. Descoperirea specialiștilor
Experții s-au pronunțat în legătură cu vârsta ideală pentru căsătorie. Când ar trebui făcut...
Care este numărul de pași care scade riscul de deces. Un nou studiu realizat de cercetătorii în domeniu...
Ce se întâmplă dacă consumi prea multă fructoză. Sugestiile unui nou studiu
Video recomandate
Video
Citește și
Căpșunată sau lichior de căpșuni. Băutură de casă foarte aromată Catine.ro
Confesiunea surprinzătoare a lui Kerem Bürsin despre fosta parteneră, Serenay Sarıkaya: “O iubesc” Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
Una dintre facultățile la modă în ultimii ani, la care concurența este uriașă, desființată de o... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Iulia Vântur, reacție inedită după ce iubitul ei, Salman Khan, a fost fotografiat în India cu altă femeie. Ce... Elle
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie HelloTaste.ro
Vârsta de pensionare în România se va modifica la 3 ani. Tabelul care arată cum se schimbă vârsta standard de... Antena3.ro
Experții au fost uimiți să descopere 4 munți ascunși în ocean. Cum au rămas ascunși până acum useit
Horoscopul zilei de 23 mai 2024. Săgetătorii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
BMW a dezvăluit al 20-lea „Art Car” oficial. Prototipul va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans Wall-Street
Tarot online: Ți se confirmă bănuiala? Kudika
Rugăciune puternică către Sfinții Constantin și Elena. Te ferește de necazuri Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie de speranţa de viaţă a... Observator
Testarea șoferilor pentru substanțe psihoactive. Cât de exactă poate fi și ce alte investigații se fac MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere aparent banală CanCan
Copil hiperactiv: 10 moduri prin care să-i faci față DeParinti
Fiica lui Eminem s-a căsătorit. Hailie Jade Scott și Evan McClintock au avut o nuntă restrânsă, la care au fost... ZUTV
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei UseIT
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Hello Taste