Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2023. Ce nu este bine să faci pe 23 aprilie
Sfântul Gheorghe se sărbătorește an de an pe 23 aprilie. Această sărbătoare foarte importantă în calendarul ortodox este încărcată de tradiții și obiceiuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 22 Aprilie 2023, 11:50 | Actualizat: Sambata, 22 Aprilie 2023, 15:45În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii inverzite, al vitelor și al oilor, dar și al Forțelor Terestre Române.
Pe aceeași temăTradiții și superstiții de Sfântul Gherghe, sărbătorit pe 23 aprilie
Potrivit tradiției, capul familiei pune în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe ramuri verzi la poartă, fereastră, sau ușă, pentru a feri gospodăria de forțele răului. Peste an, aceste ramuri se păstrează și se folosesc pe post de leac pentru tratarea diverselor boli. De asemenea, aceste ramuri verzi sunt puse și în hrana animalelor, pentru a acestea să fie ferite de duurile rele. Această tradiție a ramurilor verzi pus la stâlpii porților se mai păstreaăz și astăzi în multe zone din România, potrivit crestinortodox.ro.
În unele zone din România, exista obiceiul ca în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate să pună brazde verzi, împodobite, în mijlocul drumului, pentru a vedea ce băiat calcă pe ele. Tot în dimineața de pe 23 aprilie, fetele merg să culeagă matragună si năvalnic, pentru a le pune în pod sau sub streașină, cu scopul de le aduce pețitori bogați.
Tot în tradiția populară se spune că dacă femeile nemăritat merg și culeg plant edin pădure în această zi, pe care le dau apoi de mâncare vitelor, acestea vor da un lapte de bună claitate to anul.
Obiceiul popular spune că este bine ca băieții tineri să caute în dimineața zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, pentru a fi puternici tot anul.
În ziua de Sfântul Gheorghe oamenii nu au voie să doarmă, ptrovit tradiției populare, pentru că se crede că cei care dorm în această zi de sărbătoare vor fi somnoroși și leneși tot anul. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, așadar nu se calcă rufe, nu se spală și nici nu se fac treburi casnice.
O altă tradiție a sărbătorii de pe 23 aprilie este urzicatul. Se spune că cine este urzicat în această zi va fi ager, hranic și sănăts în vara care urmează să înceapă.
În ajunul zilei de San-George, fetele nemăritate credeau că își pot vedea ursitul dacă privesc, într-o cofa plina cu apă.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox și este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie. Supranumit și „purtătorul de biruință”, el este considerat un zeu al vegetației, protector al naturii și al Forețelor Terestre Române.
Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călăre pe un câl, străpungând cu sulița un balaur, c aurmare a legendei în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor că model de curaj în luptă cu diavolul. Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și că războinic pedestru sau că tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșa sub mantie, ținând o cruce în mână dreaptă și o sabie în mână stânga.