Traversarea pe trecere pare opţională pentru unii pietoni. Mulţi ignoră zebra şi fie încurcă traficul, fie îşi pun viaţa în pericol
Pietonii care traversează neregulamentar provoacă anual sute de accidente. O spun poliţiştii rutieri care, în doar câteva ore, au prins zeci de persoane care fugeau printre maşini.
Publicat: Sambata, 07 Martie 2020, 13:02 | Actualizat: Sambata, 07 Martie 2020, 13:05"Trebuia să folosiţi pasajul... Nu sunt din zonă, din Drumul Taberei vin, m-am încurcat pe sub, pe aici, am ieşit încoace".
"M-am asigurat că nu vine nicio maşină" sau "m-am grăbit". Lista scuzelor folosite de pietonii care traversează pe unde apucă e lungă. Argumentele lor nu îi impresionează pe poliţişti.
"Haideţi la echipajul de poliţie, vom face verificările, veţi fi sancţionat. Să nu-mi spuneţi că îmi daţi amendă. Veţi fi sancţionat".
De sancţiuni nu au scăpat nici cei care s-au făcut că nu aud fluierul agenţilor de la Rutieră.
Mulţi nu realizează că o traversare printr-un loc nepermis îi poate costa viaţa.
Anul trecut, pietonii au fost cauza a aproape 30 la sută din totalul accidentelor grave petrecute pe străzile Capitalei. 25 dintre ei şi-au pierdut viaţa în timp ce alţi 176 au fost grav răniţi.
Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: Traversarea neregulamentară este principala cauză de producere a accidentelor rutiere grave din municipiul Bucureşti. Le recomandăm să nu pună conducătorii de autovehicule în situaţia de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate de trecere
Şoseaua Colentina, Bulevardul Iuliu Maniu sau Şoseaua Pantelimon sunt arterele pe care pietonii se avântă cel mai des printre maşini. Cele mai multe accidente în care sunt implicaţi pietoni au loc între orele 09.00 şi 19.00.
"Credeţi că sunt periculoşi cei care nu traversează pe la trecere? Da, foarte periculoşi. Foarte periculoşi sunt. Aţi fost nevoit să feriţi pietoni până acum? Da, da. Chiar dacă îl amendezi, dacă nu achită tot degeaba".
Anul trecut, poliţiştii au dat peste 19.000 de amenzi pietonilor indisciplinaţi.