Cea mai nouă speranță a medicilor, un medicament cu rezultate excelente în tratarea COVID-19, ar putea fi produs imediat și în România: „Există proceduri de urgență”
Primul medicament ce ar putea fi autorizat pentru tratarea noului coronavirus va fi produs și în România, cu o condiție. Cum se numește anitiviralul-minune în lupta cu COVID-19?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 19 Aprilie 2020, 09:13 | Actualizat: Duminica, 19 Aprilie 2020, 09:15În acest moment, medicii din întreaga lume folosesc patru sau cinci variante de tratament pentru a-i ajuta pe cei infectați cu noul coronavirus.
Cea mai nou speranță a cercetătorilor, un antiviral cu rezultate excelente în tratarea formelor severe ale infecției provocate de COVID-19, Remdesivir, ar putea fi produs și în România, la nevoie.
Proceduri de urgență
„Medicamentul, din câte ştiu, este sub patent, îl poate produce o singură companie în lume, de compania originatoare. Ştiu că mai este o companie în China care a replicat produsul.
În caz de nevoie, sigur, îl vom putea produce şi în România. Există proceduri - în caz că nu e destul de la o singură fabrică - sunt proceduri de urgenţă ca şi altor producători să le fie acordat dreptul de a fabrica aceste molecule aflate sub patent.
Este o procedură de decădere din drepturi din proprietatea intelectuală”, a declarat Dragoş Damian, directorul Terapia din Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.
Remdesivir, folosit pentru a trata Ebola
Antivirarul Remdesivir a mai fost folosit și în tratamentul Ebola. În prezent, este produs de Gilead, o companie americană cu venituri de peste 22 de miliarde de dolari.
Medicamentul a fost copiat și produs în masă, recent, de chinezii de la compania farma BrightGene
„Există vreo patru sau cinci medicamente şi cocktail-uri de medicamente care sunt încercate în studii clinice. În acest moment nu se ştie dacă vreo unul dintre ele este într-adevăr eficient.
Pe măsură ce trece timpul, toate medicamentele utilizate în studii clinice pot sau nu să îşi dovedească eficienţa.
Sunt 70 de studii clinice la ora actuală în lume pentru medicamente şi vaccinuri. Probabil undeva în vară se va şti exact dacă şi care medicamente sunt eficiente şi dacă pot să înceapă să fie date la foarte mulţi pacienţi”, a adăugat Dragoş Damian.
Peste 4.000 de pacienți infectați cu COVID-19 din întreaga lume au fost tratați, până acum, cu Remdesivir. Săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi, potrivit lui Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El susţine că Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru coronavirus.