Următoarele măsuri ar putea fi ridicate la 1 iunie: "Dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim nişte reguli"
Pe 15 mai, autoritățile urmează să ridice primele măsuri restrictive luate din cauza pandemiei de coronavirus. În acest context, toată lumea se întreabă când se va reveni la viața normală, când vom putea merge la restaurant și la mall sau când vom pleca în vacanță. A două transă de relaxare ar urma să se facă la 1 iunie, anunță premierul.
Publicat: Joi, 30 Aprilie 2020, 10:49 | Actualizat: Joi, 30 Aprilie 2020, 11:05- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ludovic Orban a declarat că dacă lucrurile vor merge bine după 15 mai, autoritățile ar urma să decidă și deschiderea restaurantelor, de exemplu, păstrând reguli de igienă și distanțare socială.
Pe aceeași temă"Toată lumea aşteaptă răspunsuri, nu vă putem da, încă, aceste răspunsuri. În primă fază vom ridica acele restricţii pentru care există cel mai mic risc epidemiologic, ridicarea restricţiilor se va face gradual. Vom aştepta o perioadă de timp, cât e perioada, de 14 zile - 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care, evident, vom trece la următoarele măsuri. De asemenea, trebuie pregătite şi măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim nişte reguli şi proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli, la fel şi în cazul unor posibile...creşe, grădiniţe", a declarat Orban, joi, întrebat dacă grădiniţele şi creşele vor fi redeschise în acest an.
Românii sunt încă în pericol să-și piardă locurile de muncă din cauza pandemiei
Premierul a subliniat că este foarte deschis la comunicare şi comunică direct cu "foarte mulţi cetăţeni" care-l abordează direct, fie prin "mesaje, email-uri sau chiar prin telefon în conversaţii directe".
"Ştiu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, plata indemnizaţiei de 75%, sunt foarte multe mame şi taţi care pot să rişte să-şi piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu şi atunci trebuie găsită o modalitate de a putea să aibă grijă de copii, suplimentar faţă de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanţa noastră", a spus Orban.