Zile Libere 2019. Câte zile libere aveau românii acum 122 de ani: ”Muncitorii nu-și pot vedea niciodată copiii”
Zile Libere 2019. În urmă cu 122 de ani s-a dat pentru prima dată legea ce prevedea zile libere pentru în România.”Muncitorii nu-și pot vedea niciodată copiii”, spunea susținătorul legii repausului duminical
Publicat: Miercuri, 06 Martie 2019, 15:12 | Actualizat: Vineri, 08 Martie 2019, 09:33Zile Libere 2019. În urmă cu 122 de ani s-a dat pentru prima dată legea ce prevedea zile libere în România, ”Legea repausului duminical„.
Legea repausului duminical fost adoptată pe 6 martie 1897. Aceasta prevedea 14 zile libere în România, de sărbători, plus o jumătate de zi de repaus, duminica dimineața. Dar acest lucru era condiţionat pentru întreprinderile industriale, întrucât Camera de Comerţ avea latitudinea să hotărască întreprinderile la care trebuia să se lucreze continuu.
Cel care a inițiat legea și a susținut-o până la capăt a fost premierul Lascăr Catargiu. Alături de el, cel care a militat pentru adoptarea Legii Repausului a fost scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea, care în 1899 a ajuns primar în București.
”Muncitorii nu-şi pot vedea niciodată copiii, plecând la lucru în zori şi întorcându-se acasă noaptea, târziu”- spunea Delavrancea în argumentele sale privind necesitatea unor zile libere în România, precum și repausul duminical.
Ion Luca Caragiale, critic aspru al Legii repausului duminical
Ion Luca Caragiale a dedicat o întreagă schiță acestei legi cu care nu era deloc de acord. În 1909, ”Repausul dominical” al lui Caragiale suna cam așa:
„N-am văzut ceva mai urît pe lume decît un oraş mare în zilele de repaus duminical! Toate prăvăliile cu obloanele lăsate ca pleoapele în somn… Ce somn!… Peste tot închis!… Să vrei să te spînzuri, n-ai de unde să-ţi cumperi un ştreang… Lipsa asta de activitate, de viaţă, de mişcare comercială mă apasă pe umeri, mă trage şi pe mine la somn; Şi nu pot dormi măcar – parcă sînt în stare de insomnie… Şi cînd mai văd şi toată mitocănimea asta parvenită, prostimea asta elegantă, învîrtindu-şi roatele cu cauciuc în neştire, îmi vin fel de fel de idei… primejdioase”.
În 14 aprilie 1910, legea a fost modificată: se prevedea repausul duminical şi zile libere în sărbătorile legale în unităţile comerciale şi industriale, cu excepţia instituţiilor statului şi a administraţiei publice.
Zile libere în România comunistă
În timpul comunismului și zilele libere ale românilor au avut de suferit. S-au desfiinţat zilele libere legale de sărbătorile religioase, care nu erau recunoscute de comunism Astfel, în timpul regimului, românii au avut zile libere doar cu ocazia sărbătorilor de stat: 1 şi 2 mai, 23 şi 24 august.
După Revoluţia din Decembrie 1989: prin decretul adoptat pe 14 martie 1990 s-a stabilit săptămâna de lucru de cinci zile în unităţile de stat. S-a stabilit, de asemenea, faptul că sărbătorile legale în România sunt zile libere nelucrătoare legale, altele decât zilele de week-end.
Zile libere 2019- Câte zile libere legale sunt în România
Potrivit Codului Muncii, românii au în 2019, 15 zile libere- sărbători legale în care nu se lucrează. Câteva dintre ele sunt însă în weekend, cum ar fi ziua de 30 noiembrie-Sfântul Apostol Andrei şi Ziua Naţională a Româniai -1 decembrie, pe care o vom sărbători duminica.
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
Zilele libere 2019:
1 ianuarie, 2 ianuarie- zilele libere de Anul Nou
24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor
26 aprilie (Vinerea Mare) şi 28, 29 aprilie -Paştele ortodox
1 mai -Ziua Muncii
1 iunie - Ziua Copilului (sâmbăta)
16 iunie (duminica)-Rusalii, 17 iunie (luni)-Rusalii
15 august -Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei (sâmbăta)
1 decembrie-Ziua Naţională a României (duminica)
25 decembrie, 26 decembrie-Crăciunul