Directorul ANM, Elena Mateescu, vești alarmante legate de seceta severă din România. Urmează zile cu peste 37 de grade Celsius
Vremea este într-o continuă schimbare, iar cel mai îngrijorător lucru pentru specialiști este faptul că ploile lipsesc cu desăvârșire în anumite zone din țară, în timp ce temperaturile cresc tot mai mult.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Iulie 2022, 13:12 | Actualizat: Luni, 11 Iulie 2022, 13:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Elena Mateescu, directorul General al ANM, a prezentat duminică ultimele estimări cu privire la vremea din următoarele săptămâni, în România. Tot mai multe știri au apărut despre secetă și lipsa precipitațiilor și vedem de la specialistă că precipitațiile vor lipsi o bună parte de la noi din țară. Temperaturile însă vor crește foarte tare.
"Din punct de vedere agro-meteorologic, vorbim de o seceta pedologică extremă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Bărăgan, Banat, Crișana, Maramureș, acolo unde deficitele de apă sunt deosebit de accentuate", a precizat Elena Mateescu la Antena 3.
Elena Mateescu, vești alarmante legate de seceta severă din România: "Zile consecutive cu valori de peste 37 de grade"
"De la 1 septembrie 2021 și până în prezent, doar în două luni am avut cantități peste normele climatologice specifice perioadei din calendar, respectiv decembrie și aprilie. Din luna mai și iunie, iată, deficite accentuate. Luni care sunt perioade critice pentru culturi. Și vorbim de un iunie foarte secetos, a treia luna cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice, și a cincea cea mai caldă. Și nici iulie, din păcate, la acest moment, acoperă doar 45% din normal, mai puțin de jumătate din necesarul de precipitații.
Așa cum arată și perspectiva pentru următoarele trei săptămâni, la acest moment, estimările arată în continuare un semnal pentru cantități de precipitații deficitare, iar de la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, temperaturi în creștere, care să se apropie din nou de pragul unei zile de caniculă 34-36 de grade. Se întoarce canicula.
Din 18 iulie valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius. Zonele cele mai afectate, la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. Zonele extracarpatice, acolo unde discutăm despre seceta pedologica extremă.
Cu siguranță acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol. Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit", a mai spus directorul ANM, pentru sursa citată mai sus.
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Prognoza meteo ANM
Vremea va oscila. Va fi când frig, când foarte clad, însă precipitațiile par să nu își facă simțită prezența prea mult luna acesta.
Săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar ma ales în cele intracarpatice.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 18.07.2022 – 25.07.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în centru și la munte.
Săptămâna 25.07.2022 – 01.08.2022
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregi țări, dar mai ales în regiunile vestice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 01.08.2022 – 08.08.2022
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.