Meteorologii au actualizat avertizarea de ploi. Care sunt cele mai afectate județe de vreme rea
Meteorologii continuă seria avertizărilor de ploi și vreme rea în jumătate din țară.
Publicat: Miercuri, 16 Iunie 2021, 11:34 | Actualizat: Miercuri, 16 Iunie 2021, 12:14- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
ANM a emis, miercuri dimineața, două alerte de vreme rea: un cod galben și un cod portocaliu. Avertizările sunt valabile pentru jumătatea estică a țării, în timp ce vestul nu este vizat de alerta meteorologilor
Avertizarea cod galben este valabilă pentru intervalul 16 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00 și vizează fenomene de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului.
Ce zone sunt vizate de cod galben
„În intervalul menționat, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80...90 km/h”, anunță meteorologii.
Astfel, județele vizate de cod galben de vreme rea sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Harghita, partea de est a Bacăului, Covasna, Brașov, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Târgoviște, Giurgiu, sudul Sibiului, partea de nord a județului Vâlcea, Constanța, estul județului Tulcea și municipiul București.
Pe aceeași temăCe zone sunt vizate de Cod portocaliu
Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00
Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului
„În jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și pe spații mici 50...70 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50...60 km/h.
Astfel, cele mai afectate județe de vreme rea, în intervalul precizat de meteorologi vor fi: Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ilfov, Călărași, vestul județului Tulcea și estul Bacăului.
Prognoza meteo pentur următoarele săptămâni
Meteorologii au comparat valorile termice din anii trecuți, cu cele care se anunță pentru finalul lunii iunie și încpeutul lunii iulie
Vremea pentru săptămâna 14.06.2021 – 21.06.2021
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în jumătatea estică a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în extremitatea de vest a teritoriului, potrivit Digi24.
Prognoza meteo pentru săptămâna 21.06.2021 – 28.06.2021
Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice.
Vremea pentru săptămâna 28.06.2021 – 05.07.2021
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, iar în rest se vor situa
în jurul celor specifce pentru această săptămână.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Prognoza meteo pentru săptămâna 05.07.2021 – 12.07.2021
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade, în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în extremitatea
de vest a teritoriului.
Cantitățile de precipitații, estimate pentru această săptămână, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local, în regiunile nordice.