Nopți tropicale în România. Canicula va veni cu furtuni severe. Ce zone vor fi cel mai afectate
Vremea extremelor în România! De la ploi torențiale, trecem la caniculă. Ploile se vor diminua, iar vara își va intra în drepturi chiar de la începutul lunii iulie. Se anunță temperaturi care vor atinge până la 40 de grade Clesius.
Publicat: Marti, 22 Iunie 2021, 11:31 | Actualizat: Marti, 22 Iunie 2021, 15:21Mai multe localităţi din judeţul Ilfov au fost în după-amiaza zilei de 22 iunie sub avertizare cod roşu de vreme rea. O tornadă s-a format la nord de Bucureşti şi a fost vizibilă din mai multe zone.
La graniţa de vest însă, temperaturile au fost cu zece grade mai ridicate faţă de normalul perioadei. În Timişoara s-au înregistrat astăzi 33 de grade Celsius, potrivit Observator
Vreme caniculară și furtuni în zilele următoare
Jumătate de ţară e în acest moment lovită de ploi, cealaltă de căldură. La nord de Bucureşti, un cod roşu a adus o tornadă care a înspăimântat. În vest, în schimb, s-au resimţit astăzi şi 36 de grade Celsius. Totuşi aerul e încă respirabil, spun meteorologii, care au anunţat caniculă pentru zilele următoare. Nu vom scăpa însă nici de furtunile puternice.
"Temperaturi de peste 40 de grade, în plin soare, cu siguranță se vor resimți astfel de temperaturi foarte ridicate. Vom avea nopți tropicale, temperaturi care nu vor coborî sub 20 de grade. Aşa că disconfortul termic va fi unul accentuat. Mai ales din cauza umezelii mari din aer. Nu vom scăpa sub nicio formă de furtuni", spune Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
Pe aceeași temăVara a lipsit cu desăvârșire în luna iunie, dar pare că vrea să recupereze în iulie. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că urmează perioade caniculare, iar disconfortul termic va fia ccentuat încă de la începutul lunii iulie.
Pe aceeași temă"Aproape în fiecare după amiază sunt așteptate aceste fenomene specifice instabilității, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii. Putem vorbi de furtuni care se vor organiza sever, furtuni supracelulare sau multicelulare, care au un potențial mare de a genera vânt de peste 70-90 km pe oră și grindină de mari dimensiuni, grindină de peste 5 cm. Autorităţile ne recomandă ca, în timpul furtunilor însoțite de descărcări electrice, să evităm deplasările şi să ne adăpostim", potrivit Mihai Huştiu, meteorolog ANM.