Avertizare, ne vom topi la +50°C! Urmează cea mai fierbinte vară din istorie. Specialiştii spun că temperaturile şi fenomenele vor fi extreme
După o iarnă fără zăpadă, ne aşteaptă o vară fierbinte cu fenomene meteo extreme. Vom avea parte de temperaturi record, care ar putea atinge un prag nemaintâlnit, 50 de grade celsius. Meteorologii spun că ar putea fi chiar cea mai toridă din istorie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 09 Mai 2020, 23:05 | Actualizat: Sambata, 09 Mai 2020, 23:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Specialiştii cred că vom avea cea mai fierbinte vară de când temperaturile sunt înregistrate şi spun că n-ar trebui să mire pe nimeni dacă mercurul din termometre s-ar opri în dreptul valorii de 50 de grade. Şi nici că vremea va fi capricioasă.
În România, deja avem două anotimpuri într-o singură lună. Spre exemplu, în acest weekend şi la începutul săptămânii viitoare temperaturile vor urca până la 30 de grade celsius. La mjlocul săptămânii vremea se va răci brusc, chiar şi cu zece grade celsius.
"Încă de la începutul acestui an vremea a evoluat ca și când ne-am fi aflat cu o lună mai târziu fata de cea calendaristică. S-au atins frecvent temperaturi de peste 10 grade celsius în ianuarie și februarie", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator
Dar au şi coborât brusc, în nici 24 de ore, cu 20 de grade. Luna va mai continua să fie capricioasă. Dacă în unele zile atmosfera va fi fierbinte, în altele vom avea parte de ploi, vijelii şi temperaturi scăzute.
"Maximele au tins spre 26 de grade în primele luni ale primaverii iar acum în prima parte a lunii mai se vor inregistra pana la 30 gr celsius", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.
Prima parte din iunie va fi mai rece, mai ales în partea de nord. De la mijlocul lunii însă, temperaturile maxime vor depăşi 30 de grade, spun meteorologii. Iar în iulie şi august, ne vom confrunta cu frecvente episoade de caniculă.
"Dacă se va menține aceasta tendinta înseamnă ca la vara temperaturile vor fi deosebit de ridicate dar vor apărea și fenomene meteo extreme, cum ar fi furtunile, tornadele, grdinina și inundatiile", spune Simona Căpşună, meteorolog Observator.
În România, cea mai ridicată temperatură din istorie - de 44,5 grade - s-a înregistrat pe 10 august 1951, în Baragan, la umbră. Însă, spun climatologii, sunt şanse mari ca această valoare să fie depăşită în viitorul apropiat.
Schimbările din zona tropicală a Oceanului Pacific, aproape de Ecuador, ne indică că această vară va fi una extrem de călduroasă.
Specialiştii din toată lumea atrag de multă vreme atenţia asupra încălzirii globale, iar acum, cu restzricţiile impuse din cauza pandemiei poluarea s-a diminuat ceea ce a dus la o încălzire accentuată. Dacă fenomenul va continua în următorii 50 ani, până la 3 miliarde de oameni ar putea locui în zone mult prea fierbinţi pentru organismul lor.