Filme de Oscar 2019. Green Book - povestea din spatele filmului care a câștigat Oscarul 2019
Filme de Oscar 2019. Green Book a câștigat premiul pentru cel mai bun film. Află care povestea filmului care a câștigat Oscarul 2019.
Publicat: Luni, 25 Februarie 2019, 11:55 | Actualizat: Luni, 25 Februarie 2019, 12:43- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Filme de Oscar 2019. Green Book a câștigat premiul pentru cel mai bun film. Află care povestea filmului care a câștigat Oscarul 2019.
Green Book a obţinut marele premiu Oscar pentru cel mai bun film devansând alte şapte filme, printre care Roma, semnat de mexicanul Alfonso Cuaron, peliculă produsă de Netflix, şi The Favorite, în regia cineastului grec Yorgos Lanthimos, care au pornit în cursă cu cel mai mare număr de nominalizări.
Filme de Oscar 2019 - pe lista nominalizaţilor pentru cel mai bun film s-au mai aflat, în total, alte şapte filme : Roma, The Favorite, A Star Is Born, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, Vice şi Black Panther.
Filme de Oscar 2019- Povestea Green Book
Titlul filmului face referire la ''Negro Motorist Green Book'', un ghid destinat automobiliştilor de culoare, într-o epocă în care acestor nu li se permitea accesul în numeroase hoteluri sau restaurante.
Scenariul pentru Green Book, la scrierea căruia a colaborat Nick Vallelonga, fiul lui Tony ”Lip”, spune povestea prieteniei, născută pe drumurile din Statele Unite la începutul anilor '60, dintre un italo-american fără maniere şi sofisticatul Don Shirley, un talentat pianist. Don Shirley ştia că muzica nu-i va fi primită bine de fiecare dată pentru că era de culoare.
Manitowoc, oraşul din Wisconsin, în care a concertat ultima dată înainte de a lua decizia care urma să-i schimbe viaţa, era împânzit cu „mesaje de avertisment“ pentru persoanele de culoare. Astfel, a decis ca pentru turneul de amploare pe care l-a făcut în 1963 să-şi angajeze ca şofer un italian bun de gură, care să-l scoată din eventualele necazuri. Tony „Lip“ Vellalonga era numele şoferului angajat de pianistul de culoare.
Prietenia a durat până la moartea celor doi bărbaţi, în 2013.
Vallelonga a fost inițial rasist, însă călătoria cu Don Shirley i-a schimbat perspectiva, după cum povesteşte fiul acestuia, Nick Vallelonga: „Călătoria i-a deschis ochii tatălui meu şi l-a ajutat să schimbe felul în care trata oamenii“.
Pentru a se documenta pentru Green Book, Nick Vallelonga a stat de vorbă ore în şir cu tatăl său şi cu Don Shirley şi a citit toate scrisorile pe care tatăl său le-a trimis mamei sale în timpul acelei călătorii.
„Tatăl meu spunea că e o chestiune de timp până când va fi oprit de poliţie, pentru că era neobişnuit ca un şofer alb să conducă o maşină în care se afla un pasager negru“, şi-a amintit Nick Vallelonga, care avea doar şase ani când tatăl său s-a angajat ca şofer pentru Don Shirley.
Fiul lui Tony „Lip“ s-a făcut actor şi scenarist şi a vrut să spună povestea acestei amiciţii, mai ales că cei doi au rămas prieteni foarte buni chiar dacă, pe plan profesional, au decis să meargă pe drumuri diferite, astfel a luat naștere Green Book - filmul premiat la Oscar 2019.
Green Book - Scandalul provocat de rolul lui Viggo Mortensen - Tony Vallelonga, înainte de Oscar 2019
Filmul Green Book nu a fost scutit de polemici. Pelicula a făcut obiectul unei controverse în SUA referitoare la reprezentarea rasismului şi la figura ''salvatorului alb'', personificată de Tony Vallelonga.
”Green Book face parte din istoria Negrilor şi este inacceptabil ca un alb să uzurpe această moştenire şi acest nume pentru un film care are foarte puţin, sau chiar deloc, în comun cu 'Green Book'. Poveştile noastre şi Istoria noastră ne-au fost mereu furate şi povestite din perspectiva persoanelor albe, iar acest film este cel mai recent exemplu de la Hollywood în acest sens”, a scris pe Facebook regizorul Roger Ross Williams.
În plus, mai mulţi apropiaţi ai lui Donald Shirley, printre care fratele şi nepoata sa, au criticat scenariul, la scrierea susţin că nu au fost consultaţi, şi au denunţat o simfonie de minciuni, declarând că nu sunt de acord cu ”punctul de vedere al unui alb despre viaţa unei persoane de culoare”.