- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cetăţeni ai unui număr de 50 de ţări - inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia - prezintă, începând de miercuri, la intrarea în Regatul Unit, o Autorizaţie Electronică de Voiaj (ETA) - obligatorie - în valoare de 12 euro, o măsură care urmează să fie extinsă la europeni în aprilie, relatează AFP, sursă citată de News.ro.
Care sunt documentele de care ai nevoie pentru a intra în Marea Britanie. Ce este ETA, noua viză, și cât costă
„ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă.
ETA va costa 10 lire sterline pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori). Taxa se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.” este explicația pe care o regăsim pe site-ul MAE.
„Începând cu data de 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA) pentru a putea intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK).
Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării călătoriei în UK, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar)” sunt alte informații importante care se arată pe site-ul MAE.
Românii vor fi nevoiți să achiziționeze Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) atunci când se află într-una din următoarele situații:
- Vacanțe în Regatul Unit
- Vizite la rude sau prieteni
- Întâlniri de afaceri
- Studii de scurtă durată
- Escale pe teritoriul Marii Britanii
Este important de reținut faptul că există și 3 categorii de români care nu au nevoie de ETA, iar printre aceștia se regăsesc:
- deținătorii de statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme;
- diplomații străini acreditați în UK;
- cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru UK.
Documentul - care costă zece lire sterline (12 euro) - este valabil doi ani, însă cererea este necesar să fie înnoit după schimbarea paşaportului.
ETA britanică permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.
Ea autorizează un număr nelimitat de sejururi timp de doi ani şi este cerută inclusiv doar dacă călătorii nu fac decât să tranziteze regatul.
Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Regatul Unit, se afla deja în vigoare cu privire la cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).
Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă. Cererile de autorizaţii de călătorie le-au fost deschise în noiembrie.
Numai Statele Unite, Canada şi Australia reprezintă anual şase milioane de călători în Regatul Unit, porivit ministerului britanic de Interne.
Începând de la 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene - inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei - urmează să fie obligaţi să obţină acest permis de călătorie. Ei vor putea începe să facă demersuri pentru a-l obţine începând de la 5 martie.
ETA britanică - care nu priveşte persoanele rezidente în Regatul Unit - le este cerută atât copiilor, cât şi bebeluşilor.
Citește și: Lista cu radarele fixe din România. Unde vor fi plasate și ce a transmis CNAIR cu privire la ele
Însă Aeroportul londonez Heathrow a denunţat deja acest sistem drept ”devastator în privinţa competitivităţii”.
Autorizarea electronică a călătoriei a antrenat o scădere a numărului de pasageri care vin în Regatul Unit din ţările de Golful Persic, potrivit aeroportului.
Guvernul local din Irlanda de Nord este îngrijorat, de asemenea, de impactul ETA şi cere ca această provincie britanică să fie exceptată.
Aproximativ 70% dintre turiştii care fac sejururi în Irlanda de Nord vin din Irlanda, potrivit reprezentanţilor industriei turismului.
În prezent, ei treceau din acest stat membru UE - care nu are nevoie de ETA - în provincia britanică.
„Oamenii nu vor veni la nord de frontieră din cauza acestui nivel suplimentar de birocraţie”, deplânge ministrul local al Economiei Conor Murphy.
În total, în 2023, Regatul Unit a primit 38 de milioane de vizitatori, potrivit organizaţiei Visit Britain.
Uniunea Europeană prevede să implementeze acelaşi sistem la mijlocul lui 2025 prin ETIAS - European Travel Information and Authorisation System -, o autorizaţie valabilă trei ani, în valoare de şapte euro.
Sursă: News.ro
Lista cu radarele fixe din România. Unde vor fi plasate și ce a transmis CNAIR cu privire la ele...