Live acumPoftiti pe la noi: Poftiti la circ
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Excursie la Cernobîl: Te duci om, te întorci radiografie! Cum te poți iradia, în doi, pentru 790 de euro

În această toamnă te poți radia pe banii tăi într-una dintre cele mai neobișnuite excursii de până acum: la Cernobîl. În inima radiațiilor, acolo unde s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre nucleare, românii au parte de cazare și ghid pentru a vizita "locul morții". Ca suvenir, aduc acasă niște radiații și pentru părinți!

Cernobîl

În această toamnă, te poți iradia pe banii tăi într-una dintre cele mai neobișnuite excursii de până acum: la Cernobîl. În inima radiațiilor, acolo unde s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre nucleare, românii au parte de cazare și de ghid pentru a vizita "locul morții".

Ca suvenir, aduc acasă niște radiații și pentru părinți!

O agenţie de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la Cernobîl. Proprietarul agenției de turism, Lucian Bădîrcea, CEO al agenţiei de turism Iri Travel, a spus că ideea organizării de excursii la fosta centrală nucleară i-a venit după ce a văzut serialul ”Cernobîl”, de pe HBO.

Excursie la Cernobîl: Te duci om, te întorci radiografie! Cum te poți iradia, în doi, pentru 790 de euro

„În urma difuzării serialului «Cernobyl» ne-am dat seama că acest fenomen a cunoscut o amploare deosebită şi ne-am gândit că ar fi binevenit să oferim turiştilor români această experienţă. Există interes în întreaga lume pentru aşa-zisul turism negru. Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Deocamdată sunt multe întrebări şi ceva înscrieri, dar într-adevăr nu în număr foarte mare, sunt 10 rezervări până acum. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri, dar putem să suplimentăm locurile şi vom avea posibilitatea şi să o repetăm dacă vom vedea că va avea succes”, a declarat Bădîrcea, pentru Agerpres.

Acesta susţine că vizita la fosta centrală nucleară nu reprezintă niciun pericol pentru turişti, nivelul radiaţiilor din zonă fiind de 160 de ori mai mic decât în cazul uneii radiografii.

Cazarea se va face atât în Chişinău cât şi în Kiev, prima noapte în Chişinău şi alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina.

Fiecare turist primește un contor de radiații

„Potrivit reprezentantului agenției de turism, fiecare turist va avea asupra lui un contor de radiații, pentru a vedea în permanență că se află în afara oricărui pericol.

Vizita la Cernobîl durează o zi şi fiecare participant la excursia asta va primi nişte contoare de radiaţii, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiaţii de acolo. Pe parcursul turului participanţii vor fi expuşi la o doză de radiaţii de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale şi de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiaţii. Şi, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiaţii”, a mai spus Bădîrcea.

AFLĂ MAI MULTE: Cernobîl. Zeci de milioane de kilometri pătraţi afectaţi, doze de radiaţii de 13.000 mai puternice. Reactorul nuclear va genera riscuri aproape TREI MILENII! Zona va putea fi locuită abia în anul 4986!!!

Ce poți vedea la Cernobîl

Excursia include vizita în oraşul Pripiat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniţă şi şcoală, piscina orăşenească, clădirea Comitetului Executiv orăşenesc, unde a fost creat primul centru de urgenţă, hotelul Polissya, unde a existat un post de observaţie pentru operaţiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale „ARC-1”, oraşul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune.

Din oraşul Pripiat care au fost evacuaţi toţi cei 45.000 de locuitori, în decurs de trei zile de la producerea exploziei de la Cernobîl din 1986. Se estimează că au murit undeva între 15 şi 30.000 de oameni în dezastru. Mulți dintre aceștia, copii. Peste 2,5 milioane de ucrainieni au avut de suferit în urma accidentului nuclear, iar 80.000 dintre ei mai primesc şi astăzi plăţi compensatorii.

AFLĂ MAI MULTE: Pripiat, orașul-fantomă, din care au plecat toți cei 45.000 de locuitori. O GALERIE FOTO care te va face să plângi!

Pe 26 aprilie 1986 la ora 1:23:58, reactorul numărul 4 de la Cernobîl a explodat din cauza unor teste nereuşite, dar şi a unei echipe de specialişti fără experienţă. Reactorul fusese oprit în timpul zilei pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranţa sistemului de răcire, care funcţiona cu ajutorul apei.

Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă - o procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosfera printr-o explozie violenta, 31 de oameni murind pe loc.

Recomandari