Antena Căutare

5 motive pentru a folosi detergenții ecologici în propria locuință. Ce impact au substanțele nocive asupra sănătății

În ultima perioadă, a existat o creștere semnificativă a companiilor și persoanelor care adoptă produse de curățenie „ecologice” sau „durabile”, care sunt special concepute pentru a dăuna cât mai puțin mediului înconjurător, dar și propriei stări de sănătate. Iată 5 beneficii!

imagine cu detergenti
5 motive pentru a folosi detergenții ecologici în propria locuință. Ce impact au substanțele nocive asupra sănătății | Pixabay

Sustenabilitatea constă în îndeplinirea nevoilor generațiilor actuale fără a compromite nevoile generațiilor viitoare, asigurând în același timp un echilibru între creșterea economică, îngrijirea mediului și bunăstarea socială.

La nivel global, miliarde de litri de substanțe chimice sunt utilizate pentru produsele de curățare în fiecare an. Impactul pe care acestea îl au este unul major, substanțele chimice ajungând în apele uzate, pe care le contaminează.

5 motive pentru a folosi detergenții ecologici în propria locuință

Există o îngrijorare la nivel mondial cu privire la schimbările climatice și impactul negativ pe care stilul nostru modern de viață îl are asupra mediului, astfel că s-a propus o alternativă ingenioasă a detergenților obișnuiți. Iată 5 motive și beneficii pentru care ar trebui să adopți și tu, în propria locuință, produse ecologice de curățare a casei și gospodăriei!

1. Sănătatea familiei tale

Un beneficiu principal al produselor de curățare eco este în primul rând cel asupra sănătății. Expunerea la unele dintre substanțe chimice găsite în produsele de tradiționale destinate curățeniei s-a dovedit a fi dăunătoare. Unele dintre acestea pot da simptome precum iritarea pielii, reacții alergice și astm.

În plus, materialele de curățare cum ar fi înălbitorul lasă în urmă mirosuri puternice care pot fi neplăcute în încăperi închise și pot provoca, de asemenea, dureri de cap și amețeli. În mod eronat, mulți oameni tind să creadă că, deoarece produsele tradiționale de curățeniei lasă un miros puternic după ce au fost folosite, ele curăță „mai bine” decât produsele ecologice, care în general au miros scăzut sau sunt complet inodore. Este important de reținut că acest raționament este greșit, iar un loc cu adevărat curat nu ar trebui să prezinte un anumit miros „fresh” dat de substanțele chimice din produse.

Produsele de curățare ecologice distrug la fel de bine bacteriile și curăță, împrospătează, elimină deșeurile organice acumulate și dezodorizează, scăpând cu succes sursa de mirosuri neplăcute.

2. Ajuți mediul înconjurător și diminuezi poluarea

Ori de câte este folosit un agent de curățare ce conține substanțe chimice, acestea ajung inevitabil în sistemul de canalizare, iar mai apoi pot fi eliberate în mediul înconjurător. Aceste substanțe au un impact nociv asupra aerului, solului și vieții sălbatice.

Problema este că multe dintre substanțele chimice utilizate în produsele de curățare încă nu au fost testate și, cel mai probabil, poluanții din acești compuși chimici fie se vor degrada foarte greu sau, în unele cazuri, nu se vor descompune deloc.

Acest lucru nu numai că face sursele de apă nesigure pentru băut și/sau alte utilizări, dar ucide și organismele care trăiesc în apă, care sunt esențiale pentru menținerea ecosistemului natural. Folosind produse curățare ecologice veți reduse și amprenta de carbon.

3. Curățenia se poate face mai ușor, fără „echipament” de protecție

Curățarea propriei locuințe nu ar trebui să fie o sarcină „periculoasă”. De regulă, substanțele chimice din detergenții obișnuiți sunt toxice pentru căile respiratorii, dar și pentru piele. Astfel, ar trebui să vă „echipați” cu mască de protecție și mănuși, pentru a nu fi afectați pe termen lung. În cazul produselor eco însă, această sarcină dispare, iar curățenia devine mult mai facilă.

Totodată, aceste produse sunt la fel de eficiente și nici nu emit vapori toxici. S-a demonstrat că persoanele aflate în contact regulat cu substanțele chimice pot dezvolta probleme cu pielea, dar și alte probleme de sănătate, după ani de expunere.

4. Nu cheltui bani în plus

Multe persoane cred, în mod eronat, că ar scoate din buzunar o sumă considerabil mai mare dacă ar apela la alternativa eco. În realitate, astfel de produse nu sunt mai scumpe. Din contră, conform studiilor, este chiar mult mai rentabil în timp. Totodată, pentru că produsele ecologice de curățare sunt sigure, nu este nevoie să cheltuiți bani pe echipament în plus, cum ar fi mănușile de protecție.

5. Mai puține deșeuri provenite de la ambalaje

Datorită substanțelor chimice periculoase și corozive din interior, multe produse de curățare tradiționale sunt ambalate în sticle de plastic de unică folosință care nu pot fi reciclate corespunzător. Doar 5% din plasticul produs la nivel global este reciclat, iar acesta ajunge să polueze oceane, păduri, sau rămâne în gropile de gunoi.

În schimb, în cazul produselor ecologice, deoarece agenții de curățare „verzi” nu sunt chimici și corozivi, aceștia pot fi ambalați folosind materiale ecologice care pot fi apoi reciclate mult mai ușor. Unele mărci oferă și ambalaje biodegradabile sau reutilizabile.

Un produs de curățare care a fost special conceput pentru a limita deșeurile provenite de la ambalajele de plastic este apa cu Ozon stabilizat ( SAO - Stabilized Aqueous Ozone). Această modalitate este considerată a fi cea mai bună când vine vorba de criteriile ecologice.

Apa cu ozon stabilizat este un detergent și dezinfectant sigur, de înaltă performanță, fără substanțe chimice. De fapt, funcționează de 3000 de ori mai rapid și este cu 50% mai puternic decât înălbitorul obișnuit.

De asemenea, ucide 99,99% dintre germeni, inclusiv bacterii periculoase precum E. coli, salmonella și multe altele, informează in-tec.com. Acesta poate fi obținut ușor și transferat în sticle reutilizabile, astfel că se reduce considerabil numărul deșeurilor de plastic.

Super Neatza, 6 octombrie 2022. Oricine poate fi bucătar „fără urme” cu ajutorul lui Cif pentru curățare Bucătărie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x