Balmoșul este un preparat cu specific ciobănesc, preparat din mai multe ingrediente derivate din laptele de oaie: caș, urdă, zer sau jintuit, smântână, unt și făină de grâu.
Poate fi servit ca atare, sau cu carne de porc prăjită, cârnați, jumări, etc.
Ingrediente
- 2 l jintuit( zer gras de la cașul de oi)
- 2 kg făină de mălai
- 1 kg urdă dulce, de oaie
- 1 kg caș de oaie
- Sare
- 200 g unt
- 1 kg cârnați de porc
- 500 g slănină de porc afumată
- 500 g smântână
- 1 legătură mărar
- 1 legătură ceapă verde
Mod de preparare
Se pune untul la topit, într-un ceaun, apoi se adaugă zerul, smântâna și sare.
Când începe să fiarbă, se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă continuu, până când mălaiul este fiert, iar mămăliga consistentă.
Se adaugă, treptat, brânzeturile sfărămate și se amestecă intens, până când acestea sunt bine încorporate în mămăligă.
Intr-o tigaie sau tot un ceaun se topește slănina afumată, tăiată în bucăți.
În untura rezultată se prăjesc cârnații de casă.
Se așază balmoșul pe farfurii, în straturi unse cu unt, iar alături cârnați prăjiți, tăiați în rondele, felii de slănină prăjită, ceapă verde, iar ca decor, mărar verde.