Ingrediente
- 4 buc piept de pui
- 5 buc ceapa alba mare
- 2 buc ceapa rosie
- 3 buc radacina de ghimbir
- 1 buc capatana de usturoi
- 1 cutie mica pasta de rosii
- 500 g rosii proaspete
- 4 ridichi rosii (bucati, nu manunchi)
- 3 pahare mici iaurt grecesc Olympus 10%
- 400 g smantana grasa de gatit
- 450 g iaurt danone cremosso sau similar
- 4 lamai verzi (lime)
- 3 morcovi
- 500 g baby spanac
- 100 g mazare
- 2 buc ardei gras rosu
- sare proaspat macinata
- piper proaspat macinat
- pudra de chilli rosu
- turmeric macinat
- pulbere garam masala
- chimion pudra
- seminte de mustar
- pudra cardamom verde
- coriandru pudra
- coriandru boabe
- 5 cuisoare
- seminte de chimen
- 1 frunza de dafin
- 1 baton de scortisoara
- 75 g caju
- 50 g zahar brun
- 1 legatura coriandru proaspat
- 8 panselute sau alte flori comestibile pentru plating
- 1 caserola de menta proaspata
- 50 ml ulei de arahide
- 200 ml ulei floarea soarelui
- 100 ml otet de vin
Mod de preparare
1. Chicken Tikka Masala
Se taie pieptul de pui in bucati.
Se pregateste marinata: se amesteca in iaurtul grecesc uleiul de arahide, usturoi pisat, garam masala, zeama de lime, sare, turmeric, paprika, coriandru pudra.
Se toarna o parte din marinata peste pui, se amesteca bine. Se baga intr-o punga de vidat, se videaza si se tine la frigider 15-20 minute (astfel se marineaza rapid; in mod normal se marineaza cateva ore sau si mai bine, de pe o zi pe alta)
Dupa marinare se aseaza bucatile de pui in tava de copt tapetata cu o folie de aluminiu si se dau la cuptor la temperatura mare 15 minute.
Intr-o tigaie se toarna cateva linguri de ulei de floarea soarelui si se adauga seminte de chimion (jumatate de lingurita), foaia de dafin, boabe de cardamom verde, cuisoare, batonul de scortisoara, 3 cepe tocate fin. Se trag la tigaie.
Se adauga in tigaie 3 linguri de pasta de tomate.
Se amesteca ghimbirul ras cu usturoiul pisat intr-o pasta. Se adauga in tigaie.
Se curata rosiile de seminte si se taie in cubulete mici. Se adauga in tigaie si gatesc pana se inmoaie.
Se adauga coriandru pulbere (1 ½ lingurita), pudra de chilli rosu (1 lingurita), sare. Se amesteca si se gateste in continuare.
Se rasnesc fin boabele de caju si se amesteca cu smantana. Crema obtinuta se incorporeaza in tigaie.
Se adauga bucatile de pui gatite in tigaie. Se pune putina apa si se continua gatitul amestecand continuu.
Se adauga smantana grasa de gatit si praf de garam masala, alaturi de frunze proaspete de coriandru si zeama de lime.
2. Baby spanac
Se caleste ceapa cu usturoiul si ghimbirul ras pana cand ceapa devine translucida.
Se incorporeaza garam masala si boabele de mustar.
Se adauga spanacul si se amesteca pentru a inmuia frunzele.
Se drege gustul cu sare si piper si se serveste alaturi de Chicken Tikka Masala.
3. Sos de iaurt cu menta
Se blanseaza mazarea in oala cu putina sare.
Boabele de cardamom se macina foarte fin.
In blender, se amesteca iaurtul simplu (Danone Cremosso sau similar) cu frunze de menta proaspata, cardamom si zeama de lime pana se obtine un sos omogen, de culoare verde intens.
Se drege gustul cu sare si piper.
4. Rondele de ridiche
Se taie ridichile in rondele fine.
Se pun la marinat in otet de vin.
Inainte de a fi asezate in farfurie se scurg de excesul de otet.
5. Ceapa rosie crispy
In oala mica (pentru sos) se pun zahar si apa in cantitati egale, se adauga sare si se pune totul la fiert.
Se feliaza fin ceapa si se aseaza pe o farfurie.
Se toarna cate o lingura din lichidul fierbinte peste ceapa.
Ceapa se aseaza in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
6. Morcovi crispy
Se feliaza cu peelerul de cartofi pentru a obtine fasii fine.
Se uniformizeaza fasiile ca dimensiune.
Se blanseaza fasiile in siropul de zahar pana se inmoaie.
Se aseaza fasiile pe tava de copt, alaturi de rosii.
Cu razatoarea mica se fac fasiute de morcov.
Fasiutele se blanseaza si ele in sirop si se aseaza ulterior in tava de copt.
Se dau la cuptor la 80-100 grade pana se fac crispy.
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: