O adevărată nebunie-n farfurie va fi acest Cremșnit cu foi preparate în casă și cremă de lămâie, mai ales servit cu dulceață de cireșe amare. O explozie de gusturi ce vor răsfăța la maxim papilele gustative!
Ingrediente pentru Cremșnit cu foi preparate în casă și cremă de lămâie
- 250 g făină + extra pentru înfăinat
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri iaurt cremos
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 1 lingură oțet
- 1 praf de sare
- Pentru uns:
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 150 g făină
- Pentru crema de lămâie:
- 1 l lapte
- 150 g zahăr
- 60 g amidon
- 1 praf sare
- 2-3 lingurițe esență de lămâie
- zeama de la 2 lămâi
- 300 g unt cu 82% grăsime
Mod de preparare Cremșnit cu foi preparate în casă și cremă de lămâie
Amestecăm, într-un vas, gălbenușurile presărate cu sare, apoi adăugăm untul moale, iaurtul și oțetul.
Omogenizăm amestecul și încorporăm, treptat, făina.
Va rezulta un aluat ușor moale, dar nelipicios și elastic.
Pentru uns aluatul, amestecăm untul moale cu făina până la omogenizare.
Înfăinăm bine masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Ungem aluatul cu 2/3 din compoziția de unt cu făină și îl împăturim în trei.
Presăm ușor aluatul împăturit și îl ungem din nou cu restul de compoziție.
Din nou îl împăturim în trei, îl acoperim cu folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 40 de minute, sau până când se întărește compoziția din interior.
Apoi, coacem 2 foi pentru cremșnit pe dosul unei tăvi de 24/36 cm.
Pentru crema de lămâie, amestecăm amidonul cu 1/4 din laptele rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare și zahărul.
Când atinge punctul de fierbere, adăugăm compoziția de amidon și amestecăm intens până când crema este fiartă și îngroșată ca o budincă.
Dăm crema la rece, apoi încorporăm untul moale și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie.
Întindem crema între foile de cremșnit și dăm deliciosul cremșnit cu foi preparate în casă și cremă de lămâie la rece, până când foile se frăgezesc și se poate porționa frumos.
Este foarte gustos servit cu dulceață de cireșe amare.