Ciocolata de casă, dulce și delicioasă, nu lipsea de pe nicio masă, la sărbătorile de iarnă de altădată. Rețeta de față este cea clasică, păstrată în caietele îngălbenite de vreme, ale gospodinelor.
Ingrediente
- 350 g zahăr tos
- 100 ml apă plată
- 100 g unt
- 250 g lapte praf
- 50 g cacao
- 2-3 lingurițe esență, după preferințe
- nuci, stafide, alune, merișoare
Mod de preparare
Se pregătesc toate ingredientele, înainte de a ne apuca de lucru.
Se cerne laptele praf, într-un vas.
Se cerne cacaua în alt vas.
Untul se taie în cuburi mici.
Se pregătește o tavă care se tapetează cu folie sau cu hârtie de copt.
Se pune zahărul într-un vas cu pereți dubli și se adaugă apa peste el.
Se amestecă și se transferă vasul pe foc moale, amestecând continuu până la diluarea zahărului.
Se stinge focul și se lasă siropul să se tempereze 5 minute, amestecând în el continuu.
Se adaugă, apoi, laptele praf, amestecând intens până la omogenizarea compoziției.
Urmează cacaua și din nou se amestecă intens, apoi se adaugă esența dorită: rom, migdale, vanilie, etc
Se toarnă compoziția în tavă și se infig fructele confiate, nuca, alunele, din loc în loc.
Ciocolata de casă se dă la frigider pentru 4-5 ore, apoi se răstoarnă pe un platou și se porționează frumos.