Gomboți sau găluște cu prune, un desert minune, pe care orice gospodină ar trebui să-l încerce măcar odată.
Ingrediente
- 1 kg făină
- 200 gr sare
- 1 l apă
- 1 kg griș
- 500 gr pesmet
- 1,5 kg zahăr
- 3 fiole de vanilie
- 1 l ulei
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 1 kg prune
- Pentru sosul de vanilie:
- 2 ouă
- 400 ml lapte
- 2 linguri zahăr
- vanilie
Mod de preparare
Se pune apa cu 500 g de zahăr să fiarba, iar când zahărul este topit și siropul fierbe, se adaugă peste făina amestecată cu puțină sare și se frământă un aluat compact.
Se formează gomboții sub formă de biluțe, iar la mijloc dse adaugă două jumătăți de prune presărate cu zahăr.
Se pune apă la fiert cu sare într-o cratiță, iar când apa începe să fiarbă, se adaugă găluștele și se lasă să fiarbă până se ridică la suprafață.
Se scot în apă rece.
Se amestecă, pe foc, într-o tigaie cu ulei încins, se adaugă griul, pesmetul, zahăr vanilat si zahărul tos și se amestecă bine până se caramelizează ușor compoziția.
Prin acest amestec, se tăvălesc găluștele.
Pentru sosul de vanilie, se pun la fiert laptele cu vanilia.
Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, se diluează cu lapte rece și se adaugă în vasul cu lapte de pe foc, înainte ca acesta să atingă punctul de fierbere.
Se amestecă continuu și se lasă să fiarbă până se obține un sos gros.
Se așază câte doi gomboți pe farfurie și se toarnă sosul deasupra.
Se decorează cu flori comestibile.
Cremă de vanilie în două culori, servită la pahar... Creveți cu șuncă și cremă de fasole...