Hummusul este cel mai popular aperitiv oriental, care se sevește cu lipii subțiri, iar acum este perfect pentru perioada de post.
Ingrediente
- 250 g năut uscat sau conservat
- 50-60 g pastă de susan
- 2-3 căței de usturoi
- zeama de la o lămâie
- ulei de masline extravirgin
- sare
- piper macinat
- boia de ardei dulce
- chimen
Mod de preparare hummus
Se pune năutul uscat la înmuiat în apă caldă, de seara până dimineața.
A doua zi se clătește bine și se pune la fiert, în apă cu sare.
Se lasă să fiarbă la foc mediu până când boabele încep să se sfărâme ușor.
Se scurg boabele de năut și se trec prin jet de apă rece, pentru a se exfolia și a le îndepărta cu ușurință cojile.
Se trec, apoi, prin blender până rezultă o pastă care se amestecă cu pasta de susan și cu ulei de măsline picurat treptat, ca la maioneză.
Ne oprim din a picura ulei când obținem gustul și consistența dorită.
Se adaugă usturoiul pisat fin, ca pentru mujdei, zeama de lămâie, sare și piper, după gust.
Opțional se adaugă și boia de ardei și chimen, mai mult pentru decor.
Dacă dorim o metodă mai rapidă, folosim năut din conservă, prefiert.
Hummusul se servește ca atare, cu pâine prăjită sau cu lipii și cu diverse salate.