Cu multe legume și multe condimente este gustos atât cald, cât și rece acest preparat turcesc: Imambaialdi sau vinete împănate.
Ingrediente pentru rețeta Imambaialdi sau vinete împănate
- 2 vinete medii
- 2 ardei tocați cuburi
- 1 ardei iute, tocat fin
- 2 roșii tocate cubulețe
- 4 fire de ceapă verde, tocate
- 3 căței de usturoi (sau 1 fir de usturoi verde)
- 6 linguri de pătrunjel verde, tocat
- sare, piper
- 1 linguriță de zahăr
- ulei de măsline
- scorțișoară
- o pită turcească
- iaurt grecesc
- grâu fiert, opțional
- 1 lingura sumac
Mod de preparare pentru rețeta Imambaialdi sau vinete împănate
Se spală vinetele bine și se șterg.
Se pun într-un bol cu apă și sare, pentru a elimina sucul amar și pentru a preveni oxidarea. Se lasă asa cam 15 minute.
Ceapa, roșiile, ardeii se taie cubulețe, usturoiul felii, pătrunjelul se toacă mărunt.
Scoatem vinetele din apă, le ștergem și le tăiem pe lungime pentru a forma bărcuțe.
Scobim o parte din miez, cu ajutorul unui cuțit și al unei linguri, iar miezul se toacă mărunt și se lasă deoparte.
Încingem o tigaie cu ulei de măsline și călim, treptat, legumele tocate anterior, începând cu ceapa și usturoiul, apoi miezul vinetelor și la final cuburile de roșii. Se condimentează cu sare, piper, scorțișoara și zahăr și se mai lasă pe foc aproximativ 3 4 minute.
Într-o altă tigaie, se rumenesc pe ambele părți, în ulei de măsline, barcuțele de vinete și se scot pe hârtie absorbantă pentru a elimina surplusul de ulei.
Bărcuțele rumenite se umplu cu legumele călite și se pun într-o tavă la cuptor la 220 de grade timp de 30 minute. Se scot din cuptor și se lasă să se tempereze, apoi se servesc cu pită turcească și iaurt grecesc, presărate cu pătrunjelul tocat.
Mâncare de praz cu măsline și carne de curcan... Rețetă de Paste cu creveți...