Ingrediente
- 1 cutie spaghete
- 1 legatura patrujel
- 4 cepe
- 3 catei usturoi
- ienihabar
- piper si sare, după gust
- ulei de măsline
- ulei de floarea soarelui
- 1 kg carne tocată, porc + vită
- vin alb
- 200 g unt
- 1 l lapte
- 500 g făină
- 500 g bulion
- piper alb
- mentă și țelină, frunze
Mod de preparare
Se fierb pastele în apă clocotită cu sare, apoi se pun la scurs într-o sită.
Se încinde într-o tigaie, amestec de uleiuri: de măsline și de floarea soarelui și se călește ceapa tocată mărunt.
Se adaugă și usturoiul tocat, apoi, când ceapa devine aurie, se adaugă carnea tocată, se amestecă de câteva ori și se completează cu vinul roșu.
Se condimentează cu ienibahar și se lasă să fiarbă până se reduce alcoolul, apoi se adaugă bulionul și se mai prepară 6-8 minute.
După stingerea focului se adaugă pătrunjel verde, tocat.
Intr-o altă tigaie se pune untul la topit și se desface o lingură și jumătate de faină în el și piper duă gust, amestecând intens pănă se rumenește, apoi se adaugă, treptat, laptele fierbinte.
Se lasă sosul pe foc până se îngroșă, asezonându-l cu sare, piper alb și nucșoară, dupa gust.
Într-o tavă, se pune un strat de paste, unul de sos, iar paste, iar sos, iar la final sosul bechamel și se dă tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.
Se lasă apoi să se tempereze ușor, pentru a se porționa.
Orez libanez, cu stafide și prune uscate... Supă cremă de gulii cu lipie de casă...