Plăcinta ciobanului este un fel de mâncare de cartofi cu carne tocată, asemănătoare cu musacaua, Dar mai gustoasă și mai de efect.
Ingrediente pentru plăcinta ciobanului
- 1 kg cartofi
- 100 ml lapte
- 150 g unt
- 3 ouă
- 500 g parmezan
- ulei de masline
- 5 căței de usturoi
- 1 kg carne de vită sau miel
- 4 ardei galbeni
- 4 ardei roșii
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 200 ml vin roșu
- Piper
- Sare
- Rozmarin
- 100 g nuci macinate
- Cimbru
- Busuioc
- Puțin sos Worcester
- 100 g pastă de tomate
Mod de preparare plăcinta ciobanului
Se pun la fiert, în apă cu sare, cartofii curățați și tăiați în cuburi.
Se pune la prăjit în ulei de măsline, ceapa, morcovii, ardei, tocate în cuburi, crenguțe de rozmarin, usturoiul tocat, și nucile.
Apoi se adaugă sosul și vinul și după ce se reduce sosul, se adaugă pasta de tomate.
Se amestecă bine la la foc mic.
Când cartofii s-au fiert, se transformă în piure, adăugând lapte și parmezan, 2 gălbenușuri, sare și piper după gust.
Se unge vasul termorezistent cu unt, se așază primul strat de carne tocată și deasupra strat de piure.
Deasupra se rade forte mult parmezan până se acoperă toată suprafața preparatului.
Se dă vasul la cuptorul încins la 180 grade, pentru 25 de minute.
Se lasă să se tempereze, pentru a se putea porționa frumos.
Supă cremă de praz cu sos chili, crutoane și amestec de brânzeturi... Papricaș de pui cu mămăliguță...