Cârnații de casă sunt un adevărat deliciu culinar, mai ales atunci când îi preparăm cu carne proaspătă!
În general, se pregătesc după tăierea porcului, însă se pot cumpăra si gata facuți, din magazine sau de la târgurile de alimente tradiționale. Dacă nu-ți plac cârnații din comerț, îi poți prepara la tine acasă.
INGREDIENTE
1,5 kilograme carne de porc grasă
2 metri maţe de porc
40 de grame de usturoi
30 de grame de sare
8 grame de piper
25 de grame de boia dulce
250 ml supă de carne cu oase
1 lingură de cimbru uscat (opţional)
Pași de urmat
Carnea de porc se spală, se toacă în mașina de tocat și se dă deoparte.
Se pregătesc condimentele: boiaua, sarea, cimbrul și se curăță usturoiul.
Intestinele de porc se întind și se suflă prin ele. Se așază un cap al mațului pe pâlnia mașinii de tocat, pentru că astfel se umplu mațele cu carne.
Atenție, însă! Nu se pune decât pâlnia de umplut carnați la mașina de tocat, nu și cuțitele pentru tăiere.
Pașii pe care trebuie să îi urmați în prepararea cârnaților de porc:
- Spălaţi bine maţele (intestinele de porc).
- Tocaţi carnea împreună cu grăsimea.
- Amestecaţi carnea cu sarea, piperul măcinat, boiaua de ardei , cimbrul şi zeama de carne cu usturoi.
- Frământaţi amestecul până se omogenizează şi adăugaţi treptat zeamă de carne până amestecul devine maleabil.
- Rulaţi intestinul de porc pe dispozitivul conic, special, al maşinii de tocat carne (electrică sau mecanică).
- După ce tot intestinul a fost rulat pe dispozitivul pentru cârnaţi, faceți un nod în capătul acestuia.
- Introduceţi carne în maşina de tocat şi umpleţi treptat intestinul de porc.
- Împungeţi cârnaţii din loc în loc pentru a elimina golurile de aer şi a permite cârnaţilor să se zvânte.
- Puneţi cârnaţii să se scurgă şi matureze peste noapte într-o cămară.