Mai uşor de gătit decât ciorba rădăuțeană sau cea de burtă, ciorba de pui à la grec este apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. Cjiar și pe mulți chefi i-a cucerit iremediabil și definitiv! Se spune că odată ce ești capabilă să o pregătești ca gospodină, nimic nu mai e imposibil în bucătărie!
Ingrediente:
– 2 bucăți piept de pui
– 2 morcovi
– 1 rădăcina pătrunjel mare
– 1 bucată ţelină
– 1 linguriţă piper boabe negru
– 200 ml smântână
– 2 gălbenuşuri
– 60 gr orez
– 1 lămâie
– 2 linguriţe sare
– 3 linguri ulei
– pătrunjel, mărar proaspăt
Mod de preparare:
Se spală pieptul de pui, se curată de piele şi se taie cubuleţe. Între timp se curată ceapă, se taie solzisori şi se pune la călit în 3 linguri de ulei. Morcovul, pătrunjel-ul şi ţelină se curată şi se dau pe răzătoarea mare apoi se adaugă peste ceapă ce a devenit sticloasă. Se amestecă bine să nu se ardă şi în momentul în care s-au înmuiat legumele se adaugă apă. Se amestecă şi se mai lasă câteva minute până când începe să fiarbă, apoi se adaugă cubuleţele de carne sare şi piper după gust şi se lasă să fiarbă.
După ce a fiert carnea, se adaugă orezul şi se lasă în continuare să fiarbă. Pentru a ieși o ciorbă ca la carte, secretul constă în a lăsa orezul în prealabil la înmuiat!
Între timp, într-un bol încăpător se bat bine gălbenuşurile cu zeamă de lămâie stoarsă şi apoi se adaugă smântâna. Se pun pe rând câteva polonice de ciorbă fierbinte (5-6) peste acest amestec şi se amestecă cu ţelul după fiecare polonic că să nu se „brânzească” compoziţia. Turnaţi totul în oală cu ciorbă, încet şi amestecând tot timpul. Se lasă pe foc ic încă 10 minute să capete consistentă ciorbă (de la gălbenuşuri), apoi se stinge focul şi se presară verdeţurile tocate mărunt. scrie culinar.timpul.md.
Se serveşte cu smântână suplimentară după gust şi cu ardei iute…poftă bună!