Ingrediente
- 2 bucati fenicul nu foarte matur, cu partea verde neaparat
- 1 legatura patrunjel
- 5 bucati de file seabass (spigola/biban de mare) calibru 400-600 gr fara solzi, dar cu piele neaparat!!
- 2 lamai pentru zeama
- 1 ardei iute rosu iute mare sau 2 medii/mici sau pepperoncino, dar nu pulbere
- 1 catel de usturoi
- 100 gr masline Kalamata negre
- 500 gr ulei de masline extravirgin
- 1 pachet unt bun
- 1 kg smantana lichida dulce 35% grasime Olimpya Belgia sau Elvir Franta
- 500 gr Vin alb demisec pt gatit
- Sare
- Piper
- 15 bucati vongole verace
- 10 bucati midii
- 30-50 gr micro cress
- 1 bucata sfecla rosie proaspata
- Apa rece si gheata cuburi, proportie egala
Mod de preparare
Pasii prepararii sunt:
1. Pregatesc un chiffonade de sfecla rosie, soc termic apa cu gheata proportie egala.
2. Fenicul tras la tigaie cu unt si putin ulei sa opreasca arderea untului, sare, piper si zeama de lamaie, lasat usor crocant, finalizat cu smantana.
3. Preparat sote de scoici cu usturoi, ardei iute tocat si vin alb.
4. Pestele se trage la tigaie in ulei incins pe partea cu pielita, cat sa capete pielita aspect de crusta si culoare aurie (1-2 min), apoi se baga la cuptor in tava 2-4 min pentru finalizarea gatirii pestelui, la 180 grade.
5. Intre timp se prepara sosul final: in tigaie se incinge putin ulei, cateva jumatati de masline kalamata, feniculul preparat anterior, scoicile si sosul de la sote si fenicul.
6. Partea verde de la fenicul se piseaza in mojar cu sare si piper, zeama de lamaie si putin ulei de masline. Se pastreaza si cateva fire intregi pentru decor.
7. Pregatesc o gremolata cu lamaie, usturoi, patrunjel.
8. Se face platingul. (surpriza)
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: