Ingrediente
- 250 g cod file
- 250 g somon file
- 500 g mix fructe de mare congelate
- 5-6 creveţi proaspeţi
- 8- 10 bucăţi scoici În cochilie
- 1 legătură ceapă verde tăiată mărunt
- 2 bucăţi praz tăiat rondele foarte subţiri (partea albă)
- 1 ceapă albă tocată mărunt
- 400 gr cartofi cuburi (1cm)
- 1 chilli roşu
- ciuperci pleurotus (julienne 3-4 buc.)
- 500 ml stock de pui
- 450 ml smântână dulce (grasă)
- 2 limete (răzătură şi zeamă)
- 1 lingură de tarhon tocat
- 1 lingură de mărar tocat
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- 8 felii de ciabatta sau baghetă
- 100 gr panceta cuburi mărunte
- 100 ml ulei de măsline
- sare, piper după gust
- boia ardei dulce 1/2 linguriţă
- 2 căţei usturoi
- watercress (untişor) pt decor
Mod de preparare
Într-o cratiţă cu ulei de măsline încins se soteaza ceapa, ceapa verde, prazul şi ciupercile julienne până devin moi.
Se adaugă chilli tocat mărunt (fără seminţe), boiaua de ardei, se amestecă bine, după care se adăugă stockul de pui şi cuburile de cartofi şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc mediu, apoi se adaugă codul şi somonul tăiate în cuburi.
După 5 minute se adaugă şi fructele de mare şi smântâna lichidă.
Urmează verdeţurile tocate, răzătură de limetă şi zeamă, după gust, se asezonează cu sare şi piper şi se mai fierb încă 5 minute.
Pâinea se taie felii de 2 cm grosime, se stropeşte cu ulei de masile, se freacă cu căţei de usturoi tăiaţi pe jumătate şi se da la cuptor pentru 4-5 minute.
Pancetta se taie în cuburi mărunte şi se prăjeşte într-o tigaie cu ulei încins până devine crocantă.
Se pune în farfurii pe watercress şi puţin pe lângă.
Se montează în farfurie bol, cu pâinea crocantă şi se decorează cu un mănunchi mic de watercress.
File de calcan cu piure de anghinare noisette de morcovi şi reducţie de ardei roşu... Ciorbă de pui a la grec reinterpretată...