Ingrediente
- 350 g făină
- 450 g zahăr
- 300 g unt
- 6 ouă
- 3 lămâi
- 3 lime
- 10 g sare fină
- 1 kg fasole, boabe
- 10 g mentă proaspătă
- 100 g dulceață de zmeură
Mod de preparare
Preparare coji
Se amestecă făina, cu untul la temperatura camerei, un ou, un praf de sare şi 100 g de zahăr. Se lasă la frigider în folie de plastic, minim 15 minute.
Se întinde aluatul în foaie subţire, între două folii de hârtie de copt.
Se aşează în formă de tarta și se înţeapă cu o furculiţa din loc în loc.
Se pune hârtie de copt peste aluat şi se aşază fasolea boabe peste ea.
Se coace aluatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15 minute.
Se înlătură fasolea şi se mai coace încă 15 minute.
Între timp, se prepară crema.
Se pun 2 litri de apă la fiert.
Când începe să fiarbă, se reduce focul până când nu mai clocoteşte apa şi se pune deasupra vasul pentru bain marin.
În el se adaugă 1 ou şi 4 gălbenuşuri, frecate în prealabil cu 150 g zahăr, până când se topeşte.
Se adaugă zeama de la lămâi şi lime, coaja de la o lămâie şi un lime şi untul tăiat cubuleţe.
Se amestecă cu telul, până când se îngroaşă.
Se trece crema prin sită, și se întinde peste blatul copt şi răcit.
Se dă tarta la cuptor până când se întăreşte complet crema.
Preparare bezea italiană
150 g de zahăr, cu 30 ml de apă, se pun la fiert, până când clocoteşte şi se îngroaşă uşor.
Se bat albuşurile cu un praf de zahăr în mixer, până când se întăresc.
Se reduce viteza la jumătate şi se adaugă siropul de zahăr fierbinte, în fir subţire, până când se încorporează complet.
Se răstoarnă bezeaua peste tartă şi se întinde cu o lingură, formând valuri.
Se arde uşor cu o lampă de creme brulee, pentru aspect.
Preparare sos de zmeură.
Dulceaţa de zmeură se pune la fiert cu 20 ml apă şi se reduce la jumătate.
Se strecoară sosul și se foloseşte că baza, la montaj.
Somon poșat... Cotlet de berbecuț cu cartofi dauphinoise, baby morcovi, esalota gratinată și sos de iaurt mentolat...