Din bucătăria îndrăgitului chef Gordon Ramsay, un desert foarte aromat și frumos colorat, ce se cere devorat - Tartă cu portocale și lămâie.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 200 g unt la temperatura camerei
- 70 g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- 1 ou mediu
- 200 g făină
- 1 vârf cuțit de sare
- Pentru umplutură:
- 600 ml zeamă de portocale
- zeama de la 2 lămâi
- coaja rasă de la 1 lămâie
- coaja rasă de la 1 portocală
- 180 g zahăr
- 6 gălbenușuri
- 250 g smântână pentru frișcă
- Pentru decor:
- 2 linguri zahăr pudră
- felii de lămâie și portocale confiate, opțional
Mod de preparare tartă cu portocale și lămâie
Pentru aluat, se freacă untul cu zahărul până devine cremos și fin. Se adaugă vanilia, oul bătut, apoi, treptat, făina amestecată cu sarea. Se frământă un aluat omogen, care se acoperă cu folie și se dă la rece 20 de minute.
Întindeți aluatul într-o formă de tartă, cu o adâncime de 3 cm, lăsându-l să cadă puțin și peste marginile acesteia. Puneți o folie de aluminiu peste aluat și umpleți-o cu boabe de fasole uscată. Coaceți aluatul pentru 12-15 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Îndepărtați cu grijă folia și fasolea și mai coaceți aluatul pentru alte 5 minute. Apoi, tăiați aluatul lăsat peste margini cu un cuțit și îndepărtați-l.
Pentru umplutură, fierbeți zeama de lămâie și portocală până scad cam la 170 ml, lichid. Lăsați sucul să se răcească. Amestecați cojile rase, de lămâie și portocală cu gălbenușurile, zahărul, smântâna și sucul răcit.
Turnați amestecul rezultat în interiorul tartei și dați-o din nou la cuptor pentru 35 de minute. Lăsați-o, apoi, să se răcească în cuptor, după care o dați la frigider.
Presărați peste tartă jumătate din zahărul pudră și caramelizați-l cu un arzător, apoi presărați și restul de zahăr și din nou caramelizați-l.
Decorați-o cu feliile de citrice confiate și serviți-o alături de cei dragi:
Supă cremă de mazăre cu bacon afumat. Un deliciu garantat!... Salată de morcovi cu cereale, asezonată cu un delicios dressing din mentă și rodie, pentru porția de sănătate zilnică....