Ingrediente
- 1 kg file de ton
- 100 g piper roșu
- 500 g cartofi
- 1 kg mazăre
- 1 legătură mărar
- 50 ml sos de soia
- 100 g miere
- 50 g muștar
- 1 rădăcină ghimbir
- 200 g unt
- 1 kg portocale
- 250 g zahăr
- 2 plicuri gelatină( 20 g)
- 2 lime
- 10 frunze de lămâiță
- 200 ml ulei
- 250 ml smântână lichidă
- Sare
- Piper
- 50 g susan alb
- 50 g susan negru
- 200 g făină
Mod de preparare
Sosul de soia, mierea, muştarul, ghimbirul ras, zeama de la lime şi puţin ulei, se pun într-un bol, se bat bine cu telul şi se introduce tonul la marinat timp de 10-15 minute.
Între timp, cartofii se spală, se curăţă şi se pun la fiert.
Mazărea se pune la fiert timp de 3-5 minute, după care se trage la tigaie în unt şi puţin ulei. Înainte de a ridica mazărea de pe foc, se pune mărar tocat.
Portocalele se storc şi se pun într-un vas, pe foc, împreună cu zahărul şi zeamă de la 1/2 lime.
Punem gelatina la hidratat în puţină apă rece.
Sosul de portocale nu trebuie să atingă punctul de fierbere în momentul în care introducem gelatina.
Ridicăm sucul de portocale de pe foc, îl lăsăm să se tempereze, adăugăm gelatina şi amestecăm timp de câteva minute.
Când se mai răceşte se dă la frigider.
Sparanghel cu ou poșat și sos bearnaise... Ton cu dovlecel și capere...