Napii sunt foarte valoroși din punct de vedere nutrițional. La fel ca alte legume crucifere, napii au un conținut scăzut de calorii, dar conțin multe vitamine și minerale.
Topinamburul sau napul are o compoziție apropiată de cea a cartofului, însă cu un gust mult mai dulce și aromat.
Napul este originar din țările bazinului Mării Mediterane şi se folosește ca aliment, medicament și furaj încă din Antichitate. Este cultivat și în România, dar pe suprafețe mici.
Napii înfloresc în lunile mai–iunie. Aceste plante au bulbi albi sau galbeni, cu vârfuri care pot deveni violet sau verzi atunci când sunt expuși la lumina soarelui pe măsură ce cresc deasupra solului. Napii se pot consuma ca atare sau fierți. Se pot consuma inclusiv frunzele, care se prepară la fel ca frunzele de spanac.
Rețeta de chipsuri de napi la cuptor
Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 700 gr napi feliați subțire
- 5 linguri ulei măsline
- sare roz de Himalaya după gust
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță turmeric
- 4 căței usturoi trecuți prin presă
Mod de preparare
Pentru început, se curăță și se spală napii, apoi se taie în felii subțiri. Napii se pun într-un bol, în care se mai adaugă ulei, sare, boia, turmeric și usutori. Se amestecă totul bine pentru a se distribui uniform.
Pe urmă, napii sunt transferați în tava aragazului sau în oricare alt recipient adânc din bucătărie, în care se pune și o hârtie de copt. Napii se lasă la cuptor aproximativ 20 de minute la o temperatură de 180 grade.
Chipsurile din napi la cuptor merg de minune cu sflecă roșie, dar și cu un sos de usturoi alături. Poftă bună!
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.