Antena Căutare

De ce există iod în sarea de masă. Câți oameni au nevoie cu adevărată să consume acestă substanță și la ce este folositoare

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce există iod în sare sau de ce sarea se numește "sare de masă iodă" și nu simplu "sare", în rândurile de mai jos ai răspunsul.

colaj foto cu sare de masa iodata Galerie
De ce există iod în sarea de masă. Câți oameni au nevoie cu adevărată să consume acestă substanță și la ce este folositoare | Profimedia Images

Adăugarea de iod la sare a fost în mod tradițional o modalitate ușoară de a asigura consumatorilor o cantitate suficientă de micronutrienți în dieta lor, o practică care nu este diferită de adăugarea de fluor în apă.

Iodul nu este produs de organism în mod natural, dar ajută la reglarea funcțiilor tiroidei

Iodul nu este produs de organism, dar este necesar în cantități mici pentru glanda tiroidă, care trebuie să funcționeze corect. Acestă substanță permite tiroidei să producă tiroxină, un hormon care ajută la reglarea multor funcții ale corpului, inclusiv acuitatea mentală.

Dacă lipsește iodul din organism, pot apărea disfuncții ale tiroidei. Acest lucru poate duce la umflarea tiroidei (gușă endemică), tulburări mentale sau chiar defecte congenitale. Iodul se găsește în mod natural în zonele de coastă și obținem nutrienții necesari dintr-o varietate de alimente marine, inclusiv pește și alge marine (produsele lactate și unele cereale sunt alte surse comune), potrivit mentalfloss.com.

Citește și: De ce se învelesc castraveții lungi, europeni, în folie de plastic și cei de grădină nu

Când a început să se adauge iod în sare

La începutul secolului al XX-lea, deficitul de iod era tot mai frecvent; atunci au început să pară și preocupările că iodul găsit în alimente nu ar fi suficient pentru a susține funcția normală a tiroidei. Unele zone din SUA, cum ar fi nord-vestul, au fost chiar cunoscute sub denumirea de „centrul gușii”, deoarece nu aveau surse de hrană cu suficient iod.

Oficialii americani, la fel ca elvețienii care au fost primii, au adăugat iod (sub formă de iodat sau iodură de potasiu) în sarea de masă. Efectele pozitive au fost observate rapid: în Michigan, unde sarea iodată a fost vândută pentru prima dată începând cu 1924, numărul persoanelor cu gușă a scăzut de la 30% la doar 2% pe o perioadă de 10 ani.

Datorită unei diete mai variate, americanii sunt rareori expuși riscului de deficit de iod astăzi. În general, iodul din sare nu este necesar. O excepție este legată de femeile însărcinate, care uneori sunt expuse riscului de a avea niveluri scăzute și ar trebui să ia suplimente dacă sunt recomandate de medicul lor.

În plus, persoanele care nu mănâncă mult pește sau nu beau lapte ar trebui să-și ia doza de iod din alte surse alimentare. Pentru persoanele ale căror diete ar putea să nu conțină suficient iod, câțiva stropi de sare ar trebui să prevină efectele deficienței.

Citește și: De ce nu este bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Greșeala pe care toți oamenii o fac. Cum afectează și unde trebuie ținute

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x